Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Atrocitás nélkül tartották meg Prága első melegfelvonulását

2011.08.23. 10:03 Praga Club

Atrocitás nélkül tartották meg Prága első melegfelvonulását

Több ezren vettek rész Prágában szombaton az első meleg büszkeség napi menetben. A tüntetők, közülük többen jelmezben, sípokkal és zászlókkal, akik a melegek és leszbikusok jogainak védelmében és a toleranciára felszólítva jöttek el a megmozdulásra, a városközpontban lévő Köztársaság téren gyülekeztek a szemerkélő esőben.

"Azért jöttünk, hogy támogassuk cseh barátainkat. Ez fontos számukra, a mi számunkra, egész Európa számára" - jelentette ki a magát Ryszardként megnevező 45 éves wroclawi lakos, kezében vörös-fehér lengyel nemzeti zászlóval és szivárványszínű esernyővel.

A tarkabarka menet kisteherautókra erősített hangszórókon át sugárzott tánczene hangjára végigvonult több prágai főutcán. A menet a Moldva folyón lévő Lövész-szigeten ér véget az esti órákban, koncertekkel, különböző rendezvényekkel.

 

A prágai meleg büszkeség napját Bohuslav Svodoba prágai főpolgármester (Polgári Demokrata Párt) védnöksége alatt tartják. Gesztusa heves bírálatot váltott ki több cseh politikus, közöttük Václav Klaus államfő és közeli munkatársa, Petr Hajek részéről. Ez utóbbi politikus "deviáns állampolgároknak" nevezte a melegeket, az államfő is bírálta a polgármestert a rendezvény megtartásáért.

A melegek menetét nyíltan ellenző Fiatal Kereszténydemokraták és más konzervatív csoportok, közöttük a Ladislav Batora, az oktatási minisztérium osztályvezetője vezette D.O.S.T. szombaton melegellenes "családi menetet" tartott, a jobboldali szélsőséges Társadalmi Igazságosság Munkáspártja (DSSS) pedig ellentüntetést szervezett "a hagyományos értékek védelmében".

A tüntetők és az ellentüntetők közötti rend fenntartására mintegy 300 rendőrt mozgósítottak. Incidensekről nem érkezett jelentés. A jobboldali szélsőségesek 2008-ban Brnóban, az ország második legnagyobb városában rátámadtak egy melegfelvonulásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr893172960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása