Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Szabó István lesz a Karlovy Vary filmfesztivál zsűrielnöke

2011.04.06. 16:56 Praga Club

Szabó István magyar filmrendező lesz a július 1. és 9. között megrendezendő Karlovy Vary filmfesztivál zsűrijének elnöke. "Kilenc évvel azután, hogy a 37. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatta Szembesítés című filmjét, Szabó István visszatér a fesztiválra. Nem is lehetnénk izgatottabbak, hogy ilyen kiemelkedő és legendás művész vezeti a zsűrit" - fogalmazott a seregszemle internetes oldalán idézett Karel Och, a mustra művészeti igazgatója. Egyedüli magyar Oscar-díjas játékfilmesként Szabó István pályafutása kezdetétől lenyűgözte a nemzetközi sajtót. 
A rendező nemzetközi elismertsége tovább nőtt következő három munkája, a Mephistóval induló "történelmi trilógia" révén - emlékeztettek a szervezők, arra is kitérve, hogy a film Oscar-díjat nyert, Cannes-ban pedig a legjobb forgatókönyvnek járó elismerésben részesült. Az 1985-ös Redl ezredes és az 1988-as Hanussen szintén Oscar-jelölést kapott.

 Szabó István jelenleg Az ajtó című regényklasszikus filmváltozatán dolgozik - olvasható a fesztivál internetes oldalán.

 A csehországi seregszemle Berlin, Cannes és Velence mellett egyike a legjelentősebb - úgynevezett A-kategóriás - filmszemléknek - emlékeztetett közleményében a Magyar Filmunió.A Karlovy Vary mustrát 1946-ban alapították, azóta Közép-Európa egyik legkedveltebb és legnagyobb elismertségnek örvendő filmes rendezvénysorozata, amelyet a szakma és a közönség egyaránt nagy becsben tart.A filmverseny fődíja a Kristályglóbusz, a legjobb filmnek járó elismerés mellé 30 ezer dollár jutalom jár. A zsűri 20 ezer dollárral járó különdíjat is kioszt, dönt a legjobb rendező, színésznő és színész személyéről, és két speciális elismerést is tehet.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr762804961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása