Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Csehországban két Bohemians Praha van

2009.08.13. 13:54 Praga Club

-Csizmazia Zoltán

Olyan még nem fordult elő, hogy két azonos nevű, összefonódó multú csapat induljon valamelyik első osztályú futballbajnokságban. Csehországban a Bohemians Praha és a Bohemians 1905 Praha részvételével kezdődött a 17. cseh bajnokság. Utóbbiban egy magyar futballista is szerepel.

A kelet-európai országokban rengeteg klub szenvedte meg a rendszerváltást, mesterségesen életben tartott sportegyesületek sora dőlt be, többségükön csak a névváltoztatás, vagy tehetősebb szponzorok megjelenése segített. Nem létezik már a cseh Dukla Praha, az orosz Torpedo Moszkva, az egykori keletnémetek is eltűntek a süllyesztőben. Majdnem ilyen sorsra jutott a csehszlovák idők legnépszerűbb csapata, a Bohemians Praha is.

1905-ben AFK Vrsovice néven alakult a klub, 1927-ig ezzel az névvel szerepelt az akkor még nem hivatalos cseh bajnokságban. 1912-ben Jindrich Waldes, a klub egyik mecénása, a jól ismert Waldes Koh-i-noor cég tulajdonosa pénzéből saját stadionja lett a csapatnak. A gárda ebben az évben kétszer is legyőzte a korszak legjobbjainak tartott városi riválisokat, a Sparta és a Slavia Prahát. Bár az első világháborúban számos játékosát elveszítette a klub, a bajnokságtól is kénytelen volt visszalépni, de akkor még szó sem volt a megszűnésről.

Bohemians 1905 Praha

1927 az első fontos dátum a klub történetében. A csapatot meghívták Ausztráliába, a túraszervezők azt szerették volna, hogy Csehország néven szerepeljen a csapat, amit a honi szövetség átmenetileg engedélyezett is. Így a Vrsovicéből AFK Bohemiansra (azaz a csehek) változott a gárda neve. A túra kiválóan sikerült, hiszen a zöld-fehérek 20 meccsükből 15-öt megnyertek és csak hármat veszítettek el, 94 gólt rúgtak. A gárda két élő kenguruval tért vissza a hosszú útról és a sikeres szereplés után a szövetség engedélyezte, hogy megtarthassa a Bohemians nevet. Ekkor került a kenguru a klub emblémájába, az egzotikus állatok végül a prágai állatkertben találtak otthont, a csapat beceneve pedig Klokani – azaz kenguruk – lett.

A második világháború után a csehszlovák időkben 1948-tól négy évig Zeleznicari Praha, majd Sparta Praha Stalingrad volt a neve, majd három évig viselte az egykori Csehszlovákia, később Csehország egyik legjelentősebb gépgyártó vállalatának, a ČKD-nak a nevét. 1965-ben kapta vissza a Bohemianst.

 

A hetvenes évektől kezdődött a Bohemians igazi aranykora. Jaroslav Tipek lett a csapat edzője, olyan sztárok tűntek fel a klubnál, mint Antonín Panenka, Zdenek Hruska, vagy Karol Dobias. Az együttes kijutott a nemzetközi kupába, huszonöt évvel ezelőtt még az Ajaxot is kiverték. 1979-ben 2-2-öt játszottak idegenben a Bayern Münchennel, 1980-ban búcsúztatták a Sporting Gijont, majd megverték az akkor egészen kiváló keretű Ipswich Townt.

1982-ben a bécsi Admira, a francia St. Etienne, a svájci Servette és a skót Dundee United kiverése után a belga Anderlecht állította meg őket. 1982-ben a Dukla 4-0-s kiütésével kupagyőztesek lettek, egy évvel később, 1983-ban nyerték történetük eddigi egyetlen bajnoki címét. Egy év múlva kiverték az Ajaxot, pedig a hollandoknál olyanok futballoztak, mint Silooy, Bosman, Ronald Koeman, Rijkaard, Vanenburg vagy Van Basten

 

A rendszerváltás legnagyobb vesztese a Dukla és a Bohemians Praha volt. Az 1948-ban alapított Dukla Csehszlovákia egyik legeredményesebb csapata volt, 11-szer nyert bajnokságot, és olyan játékosok futballoztak egykoron a sárga-pirosaknál, mint Josef Masopust, Zdenek Nehoda, Ivo Viktor, Ladislav Vizek, vagy a legvégén Pavel Nedved. A klub 1996-ban ment tönkre, de ahogy a Bohemians, úgy a Dukla is újjáéledt. 2006-ban törzsszurkolók pénzeiből újjáalapították, az idei a szezonban a másodosztályig jutottak, akár jövőre visszatérhet az élvonalba az egykori prágai katonacsapat.

A Bohemians sem járt jobban. Az 1993-ban rendezett első önálló cseh bajnokságban 10 ponttal megelőzte a kieső helyen végző Vitkovicét, de csak a 14. lett. Egy év múlva már kiesett az élvonalból, egyből visszakerült, de megint nem sikerült megragadni a legjobbak között. 1999-ben ismét megnyerte a másodosztályt a Bohemians. 2002-ben még a negyedik helyen végzett a gárda, de innentől kezdve megindult a lejtőn. A következő évben kiesett, 2005 februárja hozta klub történetének legsötétebb időszakát.

A 90-es évek közepétől olyan vállalkozások privatizálták, illetve adták-vették a klubot, melyeknek nem a fejlesztés volt a céljuk, hanem a még megmaradt értékek kimentése. Közel egy évtized alatt a Bohemians 20 millió cseh koronás adósságot halmozott fel, amelyet a Cseh Labdarúgó Szövetség 2005. februárjában elégelt meg. Megvonta a klublicencet és a gárdát a harmadosztályba sorolta vissza.

A prágai történelmi negyed, Vrsovice középrétegének kedvenc csapata gyakorlatilag megszűnt létezni, de a zöld-fehér szurkolók olyat produkáltak, amire kevés példa akad a világon (Angliában, az AFC Wimbledon hívei alkottak hasonlót): 2005 márciusában a Vrsivoce Pubban valamivel több mint egy fél tucat szurkoló elhatározta, hogy gyűjtést kezdeményez. Hivatalosan a Druzstvo Fanousku Bohemians (DFB) szurkolói szövetség vállalta jogutódként a csődbe ment klub ügyeinek továbbvitelét

 

Már az első héten mintegy ezren csatlakoztak a kezdeményeshez, a nemes ügybe sikerült bevonni a klub egykori játékosát, Antonín Panenkát is. Néhány hét alatt nyolcmillió korona (akkori értékén 72 millió forint) jött össze, állítólag Panenka félmillió koronát tett be indulásként. Csatlakozott a társasághoz Jirí Dientsbier volt cseh külügyminiszter és Ivan Trojan színész is. Az alapszabályban rögzítették, minden DFB-tag minimum ezer koronát köteles betenni a közösbe, a héttagú vezetőség pedig a saját vagyonával szavatolta, hogy legrosszabb esetben a tagok visszakapják betétjük 99 százalékát. Eddig egyetlen koronát sem kért vissza senki.

Itt vált ketté az addig oszthatatlannak hitt Bohemians története. Prága elővárosának számító Strizkov csapata, szerződésben foglalva, egy évre kölcsönvette a Bohemians nevet és az emblémát, valamint a zöld-fehér színeket. Bár a szerződés 2006 nyarán lejárt, a strizkoviak a mai napig bitorolják a fentieket, annak ellenére, hogy hosszas jogi procedúra után mind a polgári bíróság, mind pedig a cseh szövetség is a Bohemians 1905-öt hirdette ki hivatalos jogutódnak.

Mindeközben az összegyűlt pénzből a Bohemians 1905 vezetősége megvásárolta a Xaverov másodosztályú indulási jogát és 2007-ben feljutott az élvonalba. A rendkívül alacsony költségvetéssel dolgozó klub egy év múlva kiesett, de 2009-ben hétpontos előnnyel megnyerte a másodosztályt és ismét feljutott. Mivel a névbitorló Bohemians nagy csata után első osztályú maradt, így ettől a szezontól két Bohemians Praha csatázik az élvonalban.

A Bohemians 1905 tavalyi sikerében fontos szerepet vállalt Róth Ferenc. A Videoton, a ZTE, az Újpest és a Pápa korábbi futballistája 2005 óta játszik Csehországban, előbb az FC Slovacko, majd a Viktoria Plzen játékosa volt, 2008 augusztusában igazolta le a Bohemians. A 2008/2009-es szezonban kilenc meccsen lépett pályára, gól nélkül zárt.

Megkapaszkodás a legjobbak között a Bohemians egyetlen célja. 2009-ben az 1932-ben épített, immár roskadozó stadionjukban, a Dolícekben is lejár a szerződésük, újat építeni egyelőre nincs pénz. Jirí Steinbroch, a Bohemians elnöke a HVG-nek elmondta, vagy megveszik saját volt stadionjukat – ehhez azonban több tízmillió koronára lenne szükség –, vagy elköltöznek a közelben épült városi stadionba, ahol viszont a Slaviával lennének társbérletben. A dilemmát megint a szurkolók fogják eldönteni, akik hallani sem akarnak arról, hogy elhagyják az 1932-ben megnyitott, azóta többször átépített és ma is teljes felújításra szoruló Dolíceket.

„Egy szentélyt nem lehet elhagyni. Ha a városi stadionba költözünk, a Bohemians meghal. Ezt meg fogjuk akadályozni. Hogy hogyan, azt most tervezzük” – nyilatkozta Martin Jensík, a szurkolói klub egyik vezetője. A 2005-ös sikeren felbuzdulva most újabb gyűjtés indult, ezúttal a Dolícek visszavételére

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr641307060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása