Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Válságban a csehországi prostitúció

2009.07.22. 16:16 Praga Club

A nyugati határ környéki városokba már nem járnak át a német és az osztrákok az erotikus klubokba, az autópálya megépítése óta a kamionosok sem ugranak be szexért, és a rendőrség is egyre többet ellenőrzi a klubokat.

Az egykoron forgalmas klubok és bordélyházak többsége az utóbbi két-három év alatt bezárta kapuit, az épületeket egy részét üzletté vagy lakóházzá alakították át.

„A rendszerváltás után felvirágzott szexiparnak a határ menti régióban eddigi formájában befellegzett. Ez az üzletág is válságba került, az ebből élőknek hozzá kell szokniuk az alacsonyabb keresetekhez" - nyilatkozta Hana Malinová, a Kéj kockázat nélkül (Rozkos bez rizika) nevű polgári tömörülés elnöke.

A tömörülés a csehországi prostitúcióval foglalkozik, annak helyzetét térképezi fel már másfél évtizede. Malinová szerint egyébként a csehországi prostituáltak ügyfeleinek döntő hányadát külföldiek teszik ki. A határ menti szórakozóhelyeket is elsősorban németek és osztrákok látogatták. A Csehországot felkereső turisták száma azonban az első negyedévben éves szinten a hivatalos kimutatás alapján is 17 százalékkal csökkent.

 

A Mladá Fronta Dnes című lapban közölt adatok szerint Dubí városka hírhedt klubjaiban korábban naponta mintegy 300-400 nő árulta testét, míg most alig 20-30 prostituált dolgozik a településen. Hasonlóan alakult a helyzet a határ menti prostitúció további központjaiban is. A Rozvadov cseh-német határállomás közelében még öt éve húsz erotikus klub működött, ma már csak három, de azoknak sem megy túl jól.

Csapás csapás után

Malinová szerint a német határ menti prostitúció hanyatlásának több oka van.

"Az első csapást a Prága-Drezda autópálya határon átmenő szakaszának megnyitása jelentette 2007-ben. A kamionsofőrök, akik korábban szép számmal látogatták a szórakozóhelyeket, ezzel kikerülték az adott településeket. A második ok az volt, hogy a helyi hatóságok fokozottan kezdték ellenőrizni a szórakozóhelyeket és látogatóikat, akik így elveszítették névtelenségüket. Az önkormányzatok lehetőséget kaptak arra is, hogy a prostitúciót, amely egyébként Csehországban nincs tiltva, településük határán kívülre űzzék" - mutatott rá Malinová.

A Mladá Fronta Dnes úgy tudja, hogy a határ menti erotikus szalonokban szexszolgáltatást nyújtó lányok többsége külföldi, jórészt román, bolgár, ukránok, orosz, vagy szlovák volt. Többségük a pangó kereslet miatt kihasználta a nyitott schengeni határokat és Nyugatra távozott, ahol többet kereshetnek.

"Nagyon sokan azonban magánlakásokba költöztek, ott fogadják ügyfeleiket, akik így újra élvezhetik az anonimitást. Ott az ügyfelek többségét csehek teszik ki.

A magánlakásokban olcsóbb a szex, mint volt a klubokban. A prágai sajtó ugyanakkor azt írja, hogy a határ menti szexszolgáltatások hanyatlásában nagy szerepet játszik a gazdasági válság is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr21261245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása