Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

A csehek a kettős állampolgárságról tárgyalnak a szlovákokkal

2010.05.29. 13:44 Praga Club

A Szlovákiában szerdán elfogadott állampolgársági törvény, amivel a magyarok kettős állampolgárságára reagáltak, megnehezíti a csehek számára, hogy megtartsák szlovák állampolgárságukat. A két ország konzultál, a tárgyalásokról egyelőre nem nyilatkoznak.

Szlovák és cseh szakértők konzultálnak a módosított szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos részletekről, közölte a két ország külügyminisztériuma a cseh hírügynökséggel.

A szlovák parlament - a kettős állampolgárságról elfogadott magyarországi törvényre válaszul - szerdán fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében egy más ország állampolgárságát önként felvevő szlovák állampolgárok - kevés kivételtől eltekintve - elveszítik szlovák állampolgárságukat.

Az új szlovák jogszabály megnehezíti a cseh állampolgárságáért folyamodó szlovák állampolgárok helyzetét, akik így gyakorlatilag nem tudják megőrizni szlovák állampolgárságukat.

Az állampolgárság automatikus elveszítése nem vonatkozik azokra, akik születéskor vagy házasság révén kapják meg az állampolgárságot.

A törvénymódosítás elfogadása után Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter azt mondta, hogy a törvény nem vonatkozik a cseh állampolgárságért folyamodókra. Később a szlovák külügyminisztérium úgy módosította a közleményt, hogy Lajcák azt akarta mondani, hogy azokra nem vonatkozik, akik már megkapták a cseh állampolgárságot.

A cseh törvény értelmében a szlovák állampolgárok más országok állampolgárainál könnyebben kaphatják meg a cseh állampolgárságot. Ez azokra vonatkozik, akik vegyes, csehszlovák házasságban születtek, kiskorúak voltak 1992. december 31-én, Csehszlovákia kettéválása idején, és csehszlovák állampolgárok voltak.

Ha Ivan Gasparovic államfő aláírja, az új szlovák állampolgársági törvény július 17-én lép életbe.

Filip Kanda, a cseh külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy valóban tartottak szakértői tárgyalást, de részleteket nem közölt. Szlovák kollégája, Peter Stano sem árult el részleteket.

Több szlovák állampolgár érdeklődött a cseh állampolgárság megszerzéséről a nagykövetségeken. A pozsonyi cseh külképviseleten elmondták, hogy a törvény elfogadása óta számos kérdést kaptak telefonon és e-mailen. Jakub Karfík, Csehország szlovákiai nagykövete megerősítette, hogy az elmúlt két napban egyetlen állampolgársági kérelmet sem kaptak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr12040210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása