Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

"Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat"

2010.05.25. 14:59 Praga Club

Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést "mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná - állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon.

Az Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat című írásában a közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó Palata rámutat: bár a szlovákok egy része irigyli a csehektől, hogy a második világháború után etnikailag kitisztították a határvidéket, és megszabadultak a nagyszámú német kisebbségtől, nincs mit irigyelni. A csehek szerinte ezzel sokat veszítettek, mert szegényebbek lettek a cseh és a német kultúra, valóság néha megerőltető, de végeredményben ösztönző mindennapos konfrontációjával, versengésével.

Csehország romlása, amelyet még a mai napig sem hoztak helyre, nemcsak a kommunizmus, hanem a hárommillió szudétanémet kitelepítésének is a következménye - vélekedik a szerző. "Tiszteljétek a szlovákiai magyarokat, hatalmas értéket jelentenek, amilyennel egyetlen más közép-európai ország sem rendelkezik, Magyarországot is beleértve" - figyelmezteti a szlovákokat a cseh publicista. 

Úgy véli: bár Orbán Viktor kormánya valóban problematikus, Szlovákiának azt ajánlja, hogy a kisebbségi magyarok állampolgárságának ügyében kifejtett budapesti kezdeményezésre Pozsony ne a cseh modell (aki önként felveszi egy másik állam állampolgárságát, automatikusan elveszíti a csehet) átvételével reagáljon, hanem "más módosításokkal".

"Egy nyilatkozattal a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, amely bocsánatkéréssel lenne összekötve a magyar nemzetiségű állampolgárok háború utáni üldözéséért, és az alkotmány bevezetőjének módosításával, amelyben a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést 'mi, Szlovákia állampolgárai' kifejezésre változtatná" - állítja Palata. Hozzáteszi: Orbán Viktor nem európai kezdeményezésére "ez lenne az igazi európai válasz".

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr452030274

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kezdjünk Szlovákiával? 2010.05.26. 16:12:01

Hosszú távon az egyetlen sikeres külpolitikai stratégia az, ha okosabbak, jobbak és gazdagabbak vagyunk, mint mások. Robert Fico ismét elemében van. Martonyi János pozsonyi látogatása után a szlovák kormányfő kijelentette, „ha a (kettős állampo...

Trackback: „Magyarország Európa puskaporos hordója” 2010.05.25. 16:24:03

Magyar napot tart kedden a szlovák parlament. Elsősorban a kettős állampolgárságról szóló törvényt támadják, de az ügyben nyilatkozó politikusok nem korlátozzák jogvitára ellenérzéseiket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása