Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Hat másolat készül a cseh "arany könnycseppből"

2011.01.11. 14:25 Praga Club

Az októberben véget ért 2010-es sanghaji világkiállítás cseh pavilonjának egyik legnagyobb látványosságaként csodált LacrimAu elnevezésű arany könnycseppből összesen hat másolat készül, amelyek a világ különböző országaiba kerülnek majd - mondta el a mű alkotója, Federico Diaz. A művész tervei szerint a másolatok Londonba, Párizsba, Moszkvába, New Yorkba, Sanghajba és Tokióba kerülnek majd, ám a pontos helyszínekről egyelőre még folynak a tárgyalások. Az eredeti műalkotás Prágában marad - mondta Diaz. A másolatok egyike csütörtökön érkezik meg Sanghajba. A könnycsepp árverését a CBN televíziós csatorna közvetíti majd. A kikiáltási ár 30 millió cseh korona (327 millió forint).

Minden e fölött befolyt összeg egy kínai jótékonysági szervezethez kerül - számolt be a művész.

 

 

A 80 centiméter magas és fél méter széles óriás könnycseppet eredetileg a Cseh Nemzeti Banktól (CNB) kölcsönkapott egytonnányi színaranyból készítette volna el a művész, ám a bank nem támogatta az ötletet. Így az alkotás végül arannyal bevont alumíniumból készült el.

 

Az aranyból készült emberi könnycsepp az érzelmeket és az erőt, másrészt a háborút és a bánatot szimbolizálja. A világkiállítás során az alkotást egy üvegkockába helyezték, és csak egyesével lehetett a közelébe jutni.

 

A látogatónak egy olyan speciális érzékelőkkel felszerelt karosszékbe kellett beleülnie, amely észlelte a hatalmas könnycsepp nézése közben jelentkező reakciókat és érzelmeket. A különleges analízis után egy automata szerkezet különböző alapanyagok felhasználásával elkészítette a látogató egyénre szabott parfümjét.

 

Az alkotás különleges neve, a latin lacrimae, vagyis könny és az arany kémiai vegyjele, a szintén latin Au kifejezések összeolvadásából származik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr572576620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása