Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Görögországgal riogatnak a cseh pártok

2010.05.28. 11:03 Praga Club

Fotó: ReutersFotó: Reuters

Cseréld le a politikusokat – ez volt a legnépszerűbb sláger Prágában a választási kampány idején. Nem is csoda, ha a cseheknek elegük van, hiszen mást sem látnak, mint azt, hogy politikusaik egymás lejáratásával múlatják az időt. Az egyik patás ördögnek festi le a másikat, a másik pedig azt állítja: itt a vég, ha ellenfele győz.
 

Örömünnep volt a prágai Óváros téren. „Aki nem ugrál, az nem is cseh! Köszönjük fiúk, köszönjük fiúk!” – skandálja a tömeg. Az ujjongó emberek a világbajnokságot megnyerő cseh jéghoki csapatot részesítették pár napja ebben az örömittas fogadtatásban. Ez az, amit – akár a győztesek is – hiába várnak a pénteken kezdődő cseh képviselőházi választáson.

Ez a választás több szempontból is különös. Igazából már tavaly meg kellett volna tartani, mert amikor tavasszal megbukott a jobbközép Polgári Demokratikus Párt vezette koalíció, októberre tervezték az előre hozott választásokat. Ezt azonban megvétózta az alkotmánybíróság, így még maradt hivatalában az úgynevezett szakértői kormány Jan Fischer vezetésével, igaz, közben beindult az őszi választásokra készülő választási kampány. Ez lényegében azóta is tart.

Különös ez a választás azért is, mert a legkevesebbet pont a kampányból lehet megtudni, legalábbis azt illetően, hogy mire készülnek a lehetséges győztesek. Az utolsó közvélemény-kutatás szerint minden bizonnyal az első helyen jut be a Cseh Szociáldemokrata Párt harminc százalék körüli eredménnyel. Várhatóan követi majd őt a tavaly megbukott Polgári Demokratikus Párt, pár százalékkal lemaradva. A kampány nem programokról, hanem elsősorban egymás lejáratásáról szól. A polgári demokraták egyik választási klipjében a rivális szociáldemokraták elnökét Jiri Paroubeket a South Park rajzfilmsorozat stílusában megformált ördögként mutatják. „Melózni, melózni, melózni! Fizess adót a szorgalomért, a sikerért, fizess, fizess!” – üvölti sűrű korbács csattogtatás közben a pokolban a szociáldemokrata politikus. Egy szociáldemokrata kampánydalban viszont arról énekelnek, hogy a választás tétje az, hogy éhen halsz-e az erdőben, vagy lesz mit enned. A refrén szerint csak akkor élhető túl a mostani válság, ha narancssárga, vagyis szociáldemokrata politikusra adod a voksod.

Ami a válságot illeti: mindkét nagy párt azzal riogat, hogy csak akkor kerülhető el a göröghöz hasonló krízis, ha pont ő győz, mert a másik végromlásba taszítja az országot. Csehországban egyfordulós listás arányos választási rendszer van, 25 párt és politikai tömörülés indul a szavazatokért, de csak öt-hatnak van reális esélye arra, hogy bekerüljön a 200 tagú alsóházba. A várható első és második helyezettről már volt szó. A harmadik helyre tradicionálisan bejön Cseh- és Morvaország kommunista pártja, amely hagyományosan lefog 12-15 százalékot, viszont nem koalícióképes. Részben ezzel magyarázható, hogy az önálló Csehország megalakítása óta viszonylag törékenyek a kormányok. Nagy valószínűséggel túllépi az 5 százalékos parlamentbe kerülési határt két újonnan alakult párt, a jobboldali liberális Top 09, amelyet Václav Havel elnök volt kancellárja, egy közép-európai arisztokrata, Karel Schwarzenberg herceg vezet. Ugyancsak a parlamentbe várható az egyelőre kiismerhetetlen, Közügyek nevű párt, amelyet egy volt tényfeltáró riporter grundolt. Épp az új pártok viszonylagos sikere jelzi, hogy sokan kiábrándultak az eddigi politikai erőkből és stílusból.

A helyi szokásoknak megfelelően pénteken délután 2-kor kezdődik és holnap délután ér véget a választás. Akármi lesz is a végeredmény, a szakértők egyetértenek abban, hogy csak hosszadalmas és nehéz tárgyalások után alakulhat meg Csehországban az új kormány.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr332037556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása