Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

„A szív diadalát” ünnepelték a csehek

2010.05.24. 16:55 Praga Club

„A szív diadalát” ünnepelték a csehek

 

Tízezrek vonultak az utcára Prágában és néhány más csehországi nagyvárosban, miután a cseh válogatott vasárnap este megnyerte a németországi jégkorong-világbajnokságot.

 

Csehek tízezrei szorítottak a válogatott sikeréért (Fotó: Reuters)
Csehek tízezrei szorítottak a válogatott sikeréért... (Fotó: Reuters)

A prágai Óvárosi téren két óriás kivetítőn mintegy 60-70 ezer ember nézte végig a vasárnap esti döntőt, amelyben Csehország drámai küzdelemben 2–1-re győzött a címvédő orosz csapat ellen. Tömve voltak a csehországi kocsmák, vendéglők is, amelyekben régi szokás a nagy mérkőzések közös megnézése. A sörözők többsége addig maradt nyitva, amíg voltak vendégek. Több tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy bevétel szempontjából „a vb-döntő jobb volt mint egy szilveszter".

A mérkőzés után megtelt a prágai Vencel tér is, és az utcákon tülkölő, zászlókat lobogtató boldog – és jórészt ittas –, jelszavakat skandáló vagy csak ordibáló szurkolókat szállító gépkocsisorok voltak láthatók kora reggelig. A főbb belvárosi utcákat a rendőrség lezárta a gépkocsiforgalom elől, balesetekről vagy nagyobb rendbontásról nem érkezett jelentés.

...és imáik meghallgatásra találtak
...és imáik meghallgatásra találtak

Több ittas szurkoló megpróbálta megmászni a városközpontban álló Szent Vencel lovas szobrot, ezt csak a rendőrség közbelépése akadályozta meg. A városközpontban lévő hatalmas tömeg miatt a prágai metró is meghosszabbította éjjeli üzemelését; rendkívüli éjjeli villamosjáratok is közlekedtek.

Ezrek ünnepeltek Brnóban, Ostravában, Pilsenben és más csehországi nagyvárosban is. A cseh televízióban a mérkőzést több mint 2.5 millióan nézték, ami az ország lakosságának egynegyede. 

„Senki nem hitt ebben a csapatban, most mégis az a helyzet, hogy mi vagyunk a legjobbak" – idézte a francia hírügynökség az egyik ünneplőt, az ötvenes éveiben járó Eva Havlikovát.

Már az esti mérkőzés előtt órákkal nagy tömeg gyűlt össze az Óvárosi téren, ahol előzőleg két óriás kivetítőt állítottak fel. A közös szurkolásra érkezők – leginkább fiatalok – közül sokan piros-fehérbe öltöztek és arcukat is ilyenre festették. Többen Jaromir Jágr 68-as számú mezében jelentek meg. A helyiekkel együtt sok turista is végigizgulta a kölni döntőt.

Aztán a mérkőzés után nagy ünneplés kezdődött, a szurkolók a játékosok mellett Vladimír Ruzicka szövetségi kapitányt éltették. A hangulat a Vencel téren lévőkre is átragadt, ott zászlókkal felszerelt autókból hallatszott a folyamatos dudaszó.

„A szív diadala volt a mai" – jelentette ki Karel, aki az egyik kocsmában nézte a mérkőzést.
A győzelmi mámorban a pezsgő mellett természetesen a nemzeti ital, a sör is a szokásosnál nagyobb mennyiségben fogyott a cseh fővárosban.

Csehország (Csehszlovákia) a jégkorong világbajnokságok történetében a 12. aranyérmét nyerte vasárnap.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr512027968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása