Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Meg akarta támadni Szaddám a Szabad Európa Rádiót

2010.01.19. 15:44 Praga Club

Tankelhárító rakétával akarta megtámadni a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein rezsimje az Egyesült Államok által alapított és támogatott Szabad Európa Rádió (SZER) és Szabadság Rádió prágai központját. Ezt hétfőn állította közleményében a cseh elhárítás, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS).

Az elhárítás szerint diplomatáknak álcázott iraki ügynökök hajtották volna végre a támadást a két rádió központjához közeli lakóépület egyik ablakából, Prága központjában. Az elhárítás azt állítja, hogy 2000-ben szereztek információkat a tervről, illetve arról, hogy Szaddám elrendelte a támadást. A BIS azt nem közölte, hogy az utasítást mikor adta ki a diktátor, és mikor lett volna a támadás. A BIS szerint Szaddám az Iraknak sugárzott adások miatt akart bosszút állni elsősorban a SZER ellen, amely 1998-től adott műsorokat Irakról.

Jan Subert a BIS szóvivője azt állította, hogy az iraki ügynökök diplomáciai járműveket használtak a támadáshoz tervezett fegyverek, például egy RPG-7-es tankelhárító rakéta, gépfegyverek és lőszerek becsempészésére Csehországba. Subert azt mondta hétfőn, hogy az iraki titkosszolgálatot, majd magát Szaddámot 2000-ben értesítették arról, hogy a cseh elhárítás felfedte a tervet. Ezután hat iraki diplomatát utasítottak ki Csehországból: egyet 2001-ben, a további ötöt pedig 2003 márciusában, röviddel az amerikaiak által vezetett iraki invázió előtt.

Subert azt is mondta, hogy a BIS az elmúlt évtizedben három merényletet hiúsított meg a Cseh Köztársaságban. A SZER és a Szabadság Rádió központja ellen tervezett merénylet meghiúsítása egyike volt ezeknek. A szóvivő azt közölte hétfőn: a cseh hatóságok a fenyegetés miatt úgy döntöttek, hogy a két rádió központját, a forgalmas Vencel tér szomszédságában betontorlaszokkal veszik körül, és kommandósok fogják őrizni. Ez csak néhány hónapja szűnt meg, amikor a SZER a központtól távol eső új székházba költözött.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr351684884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása