Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Magyar díjak nélkül ért véget a Karlovy Vary Filmfesztivál

2009.07.31. 08:43 Praga Club

Véget ért Közép-Európa keleti felének legnagyobb filmfesztiválja Karlovy Varyban, mely már a 44. volt a sorban. A fesztiválon több magyar nevezett is volt, többek közt Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmje versengett a legfőbb kristály glóbuszért, illetve Mátyássy Áron Utolsó idők című vizsgafilmje és Sopsits Árpád A hetedik kör című legutóbbi rendezése a fesztivál „A nyugat keletje” (East of the West) elnevezésű versenyprogramjában mutatkozott be. Azonban a magyaroknak sajnos üres kézzel kellett hazajönniük.

A harmincezer dolláros Grand Prix glóbuszt az Angyal a tengernél (Un ange à la mer /Angel at Sea/) című, belga-kanadai koprodukció nyerte, mely a Fréderic Dumont belga rendező első egész estés játékfilmje. A húszezer dollárral járó különdíjat pedig egy iráni dráma, a Húsz (Bist /Twenty/) kapta.
A legjobb rendező Andreas Dresen lett a Whisky és vodka (Whisky mit Wodka /Whisky with Vodka/) című filmért. A legjobb színésznek járó díjat megosztva nyerte a francia Olivier Gourmet és az amerikai Paul Giamatti, a legjobb színésznő pedig a dán Paprika Steen lett.
“A nyugat keletje” elnevezésű, volt szocialista országok filmművészetét versenyeztető szekció fődíját az Egy szoba és a fél (Poltory komnaty ili sentimentalnoje putěšestvije na rodinu /Room and a Half/) című orosz mozi kapta.
A dokumentumfilmek versenyében a német-indiai-pakisztáni Wagah (a 30 percnél rövidebb dokumentumfilmek közt), és a cseh Osadné (a 30 percnél hosszabb kategóriában) nyert.

Számos világpremiert is láthatott a cseh közönség, többek közt az Amerikában dolgozó, cseh származású Milos Forman Oscar-díjas rendező legújabb filmjét is, a Jól fizetett sétát (Dobre placená procházka /A Well-Paid Walk/), mely a művész hatvanas években készült azonos című zenés vígjátéka nyomán született.
A filmfesztiválon olyan neves színészek is tiszteletüket tették mint Antonio Banderas és John Malkovich, sőt utóbbi Kristályglóbusz életműdíjat is kapott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr81279034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása