Friss topikok

Naptár

december 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Prágai szállás blog és fórum

2012.06.17. 21:18 Praga Club

Prágai szállás blog és fórum

Prágai szállás blog és fórum

Szólj hozzá!

Címkék: prága csehország prága blog prágai szállás

A blog átköltözött

2012.06.17. 21:16 Praga Club

http://pragaclub.hu/blog/

https://www.hellopraga.hu

https://www.underprague.com

 

Szólj hozzá!

Marad a cseh kormány, de megszorítások jönnek

2012.04.11. 15:13 Praga Club

Valószínűleg hivatalban marad a hárompárti cseh kormány, mert sikerült megállapodni a következő két év költségvetési intézkedéseiről. A kiszivárgott értesülések szerint várhatóan emelkedik az áfa, lassabban növekednek a nyugdíjak és az eddiginél jobban megadóztatnák a magas keresetűeket. Az intézkedések célja, hogy jövőre a GDP három százaléka alá szorítsák a költségvetési hiányt.

A tervek nem tetszenek az ellenzéknek és a szakszervezeteknek. A szakszervezetek április 21-re országos tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Prágába.

A költségvetési intézkedéseket a Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt feltételül szabta a kormányban való maradásnak. A Közügyek, amely a múlt héten a kormányból való távozással fenyegette meg partnereit, megfigyelők szerint a megállapodás elfogadásával jelezte, hogy továbbra is része akar lenni a kormánynak.

"A Közügyek számára a koalíciós partnerek feltételeinek teljesítése nem okoz problémát" - jelentette ki Radek John, a Közügyek elnöke a koalíciós pártok vezetőinek délutáni tanácskozása előtt. A tanácskozás fő témája a kormányprogram felülvizsgálata, amelyet a Közügyek követel. John szerint többórás vitára kell számítani, ami feszültebb és bonyolultabb lesz, mint a délelőtti gazdasági tárgyalások, de bízik a megállapodásban.

Petr Necas kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt elnöke még múlt héten megígérte a Közügyeknek, hogy a keddi találkozón napirendre tűzik a legkisebb kormánypárt követeléseit, amelyek között például három minisztérium megszüntetése is szerepel. Necas már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a tárcák számának csökkentése, illetve az egyes minisztériumok összevonása az pártja programjában is benne van. Bár a párton belül ebben a kérdésben nincs teljes egység, a párt képviselőházi és szenátusi frakciója támogatásáról biztosította az ülés előtt Necast.

 

A prágai sajtó szerint megszűnhetne például a kulturális minisztérium vagy a helyi fejlesztési minisztérium. Karolína Peake, a Közügyek és a kormány alelnöke ugyanakkor kedden azt mondta, hogy pártja számára a kormányprogram néhány pontjának a módosítása most a legfontosabb.

The best Prague Hotels and Prague Night Clubs

 

Ha ezen a tanácskozáson is megegyezés születik, elhárul az idő előtti parlamenti választások veszélye Csehországban. A körvonalazódó megállapodást a három párt vezetésének, majd a kormánynak is jóvá kell hagynia. Ha a három koalíciós párt nem tudna megegyezni, rövid időn belül előre hozott parlamenti választásokat rendezhetnének Csehországban.

Szólj hozzá!

Buszmegálló lett Brnóban a könyvtárból

2011.11.07. 20:51 Praga Club

Buszmegálló lett Brnóban a könyvtárból

 

forrás http://konyves.blog.hu/2011/09/21/brno_konyvtar

Lekicsinyítve, brnói buszmegállóként valósult meg Jan Kaplicky Polipnak becézett híres munkája, amely megnyerte ugyan a prágai Nemzeti Könyvtár megtervezésére kiírt pályázatot, ám sohasem épült meg.

A pezsgő színű buszmegállót kedden adták át a városlakóknak. A várakozóhely a Szem Brno fölött elnevezést kapta a Kaplickyról szóló, Oko nad Prahou (Szem Prága fölött) című tavaly bemutatott dokumentumfilmre emlékeztetve. A név egyúttal az építmény formájára is utal: a tetején ugyanis egy nagy szemet idéző, ovális ablak van.

A Polip-buszmegálló ötlete egy joghallgató fejéből pattant ki, a megvalósítás pedig a Pepsi cégnek köszönhető, aki új kampányának keretében vállalta a költségeket.

Kaplicky londoni építészstúdiója 2007 márciusában nyerte meg a prágai Nemzeti Könyvtár megtervezésére kiírt nemzetközi pályázatot. A merész formájú, leginkább egy lyukakkal szabdalt, nagy, zöldes "pacához" hasonlító épület megvalósítását azonban meggátolta a városvezetés.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fa9hni2Kc1Q

 

A buszmegálló avatásán a Pepsi képviselője is megjelent, aki eloszlatta az épületet a vandáloktól féltők aggodalmait. Mint mondta: a Polip üvegszálas technológiával készült és különleges, a graffitinek ellenálló anyaggal vonták be.

Kaplicky 2009-ben, 71 esztendősen hunyt el pár órával azután, hogy második felesége életet adott közös kislányuknak.

Szólj hozzá!

Prága Club a Facebookon

2011.11.07. 20:49 Praga Club

http://www.facebook.com/pages/Pr%C3%A1ga-Club/172115832880036

 

Szólj hozzá!

Szarik az otthagyott utasaira az Orangeways

2011.09.06. 20:43 Praga Club

http://homar.blog.hu/2011/09/02/szarik_az_otthagyott_utasaira_az_orangeways_1

 

Kamilla szomorúan vette tudomásul, amikor törölték Prágából hazafelé tartó esti járatát, és csak másnap reggel indulhatott. Megírta az Orangewaysnek, akik 2 hónap alatt arra nem vették a fáradtságot, hogy a jegy árát visszaadják:

Egy június végi szombat reggel utaztam Prágába a busztársasággal.  A visszautam vasárnap lett volna, de a programom másképp alakult, ezért a társaság pultjánál módosítottam a hazautazást a szombat 23,30-as járatra.  Az indulási időpontban az információnál tájékoztattak: a buszt törölték, oldjam meg másképp a hazautazásomat.  Mit volt mit tenni, vettem másnap reggel 6,30-ra egy jegyet (csak ezen volt szabad hely, egy másik busztársaságnál), felhívtam a korábban visszamondott szállásomat, utaztam egy kicsit városon belül, aludtam kb. 5 órát, és elgyötörten utaztam haza másnap.

 

Az Orangeways ügyfélszolgálatának megírtam a velem történteket és kértem kárpótlásomat.  Mindez több, mint két hónapja történt, választ azóta sem kaptam.  Az utazás után két héttel ugyan felhívtam őket, akkor a bizonytalan ügyfélszolgálatos a háttérből kért információt, mire egy határozott női hang közölte: várjak, még aznap küldenek választ (azóta is várom), egyébként is csak késett a busz....Hát, ebben az esetben üresen ment volna vissza Prágából, mivel mindenkit elküldtek a pályaudvarról. Kérésemre a prágai buszállomás ügyfélszolgálata angol nyelvű hivatalos levélben is nyilatkozott arról, hogy a buszt törölték. A nyilatkozat is ment az Orangewaysnek - természetesen semmi sem történt, a plussz költségeim (kb. 15 e Ft) azóta sem fizették ki, de még csak nem is válaszoltak.

És akkor a fedélzeti tapasztalataim röviden: az "utaskísérőt" mutatóba láttuk néha, az ingyenes meleg ital elmaradt, a WC -t  pedig csakis "nagyon sürgős esetben" lehetett használni. Sokat utazom hátizsákkal, fapados járatokon, diákszállókon megszállva, ezért van elképzelésem arról, mit várhat az ember az ilyen "gazdaságos" utazási módoktól. Nem
ezt. Mindez a hazautazásomat biztosító Student Agency buszon így nézett ki: a mosdó valóban használható volt, a kísérő lány legalább háromszor végigjárta a buszt tálcával, kávét-teát kínált, vagyis kedvesek voltak, minden működött, és nem kellett csordában járni pisilni a megállóhelyeken.

 
 

Szólj hozzá!

Egyre több a kínai turista

2011.08.23. 10:07 Praga Club

Egyre több a kínai turista

Tavaly Kínában 20 százalékkal, 238 milliárd dollárra nőtt a turisztikai ágazat bevétele, tíz év múlva már százmillió körül lesz a külföldre utazó kínaiak száma.

Magyarországra tavaly 36 ezer kínai érkezett, ami a magyar szállodaiparnak 74 ezer vendégéjszakát jelentett. Egyértelmű tendencia, hogy az utóbbi években mind több kínai utazik a saját hazájában és vállalkozik külföldi utakra. Erősödik a középréteg, felnövőben az idegen nyelveket beszélő generáció, átalakulóban a társadalom, s az emberek közül sokan megengedhetik, hogy már a pihenésre is gondoljanak.

Egyre többen utaznak Kínába is, Franciaország és az Egyesült Államok után Spanyolországot megelőzve immár a világ harmadik turisztikai célországa lett. A turisztikai világszervezet előrejelzése szerint 2020-ra Kína fogadja a legtöbb turistát, s a negyedik legnagyobb lesz az utaztatók között. A szakemberek azt valószínűsítik, hogy akkorra már százmillió körül lesz a külföldre utazó kínaiak száma, annyi, mint az összes többi ázsiai országból együttesen.

 

"A mi régiónkban Prága mindent visz" - mondta Vértes Róbert a Magyar Turizmus Zrt. kínai képviseletének vezetője. A szakember kedvező fejleményként értékelte, hogy a már létező Hainan légitársaság közvetlen Peking-Budapest járatai mellé szeptembertől várhatóan ugyancsak direkt járatot indít a Qatar Airways (QA) Dohából Budapestre, s mivel a QA Sanghajba, Pekingbe és Hongkongba is repül, ez plusz lehetőséget jelenthet az utaztatók számára.

Magyarország olyan új piacok után is kutat, amelyek a jövőben potenciális bázisait jelenthetik a Magyarországra utazó turistáknak. Brazília és az Öböl menti arab országok mellett például India is ezek közé tartozik.

Szólj hozzá!

Prágában 2020-ban sem lesz olimpia

2011.08.23. 10:05 Praga Club

Prágában 2020-ban sem lesz olimpia


 

Gazdasági okok miatt Prága véglegesen lemondott arról, hogy pályázzon a 2020-as nyári olimpia megrendezésére. A polgármesteri hivatal keddi közlése szerint július 31-i hatállyal beszüntetik a pályázat előkészítését felügyelő társaság működését.

A szervezetet a prágai önkormányzat, illetve a Cseh Olimpiai Bizottság hozta létre közösen még 2007-ben. A cseh főváros jelentkezett a 2016-os játékokért, de nem került a végső jelöltek közé. Az öt év múlva esedékes olimpiát Rio de Janeiro rendezi. A sikertelenség nyomán a társaság a 2020-as játékokat megcélozva tovább folytatta tevékenységét, de - nem kis részben a világválság miatt - már jóval kisebb intenzitással.


Szólj hozzá!

Prága nem fizet nyugdíjat a szlovákoknak

2011.08.23. 10:04 Praga Club

Prága nem fizet nyugdíjat a szlovákoknak

 

A prágai kormány a jövőben már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni azoknak az állampolgárainak, akik a szövetségi csehszlovák állam idején Szlovákiában dolgoztak, s ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk, mint az ugyanabban az időben Csehországban dolgozóknak - közölte hétfőn Viktorie Plívová, a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője.

A tárca ezzel a döntéssel reagált arra EU-bírósági határozatra, amely szerint ez a gyakorlat diszkriminatív, s nyugdíjkiegészítésre a többi volt csehszlovák állampolgár, illetve ma EU-állampolgár is jogosult. Az ítélet alapján alakult ki az a jogi helyzet, hogy a szlovák nyugdíjasok is kérhetnének nyugdíjkiegészítést Prágától.

Plívová elmondta: a minisztérium rövidesen törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amely kizárja a nyugdíjkiegészítéseket.


"Az Európai Unió bíróságának döntése nyomán a munkaügyi és népjóléti minisztérium arra kényszerült, hogy megszüntesse a szlovák nyugdíjak eddigi kiegészítését, mert az a mostani bírósági döntés fényében nyilvánvalóan diszkriminatív" - fejtette ki a szóvivő.

Az Európai Unió bírósága júniusban egy szlovákiai nyugdíjas beadványa alapján úgy döntött, hogy nyugdíjkiegészítésre jogosult minden olyan mai európai uniós állampolgár, aki az egykori Csehszlovákiában alkalmazásban állt és bár csehszlovák nyugdíjjogosultságot szerzett, mai hazájában alacsonyabb nyugdíjat kap, mint amennyi a jelenlegi csehországi szabályok szerint megilletné.

Az ügy előzménye, hogy Csehszlovákia megszűnése (1992) után a volt közös állam nyugati felében, Csehországban magasabbak a nyugdíjak mint Szlovákiában. Ennek következtében a korábban Szlovákiában dolgozó cseh állampolgárok is kisebb nyugdíjat kapnak, mint csehországi társaik. Miután ezt sérelmezték, bíróság elé vitték, amely nekik adott igazat. Ilyen nyugdíjkiegészítést ma több ezer szlovák állampolgár kap.

Statisztikai kimutatások szerint jelenleg 1791 koronás különbség van a szlovákiai és a csehországi nyugdíjak átlaga között, a cseh nyugdíjak javára.

Szakértői becslések szerint amennyiben Prága nem szüntetné meg az eddigi nyugdíjkiegészítéseket, s elfogadta volna az új igényeket, ez évente mintegy 100 milliárd koronájába kerülhetne a cseh államnak.

Szólj hozzá!

Atrocitás nélkül tartották meg Prága első melegfelvonulását

2011.08.23. 10:03 Praga Club

Atrocitás nélkül tartották meg Prága első melegfelvonulását

Több ezren vettek rész Prágában szombaton az első meleg büszkeség napi menetben. A tüntetők, közülük többen jelmezben, sípokkal és zászlókkal, akik a melegek és leszbikusok jogainak védelmében és a toleranciára felszólítva jöttek el a megmozdulásra, a városközpontban lévő Köztársaság téren gyülekeztek a szemerkélő esőben.

"Azért jöttünk, hogy támogassuk cseh barátainkat. Ez fontos számukra, a mi számunkra, egész Európa számára" - jelentette ki a magát Ryszardként megnevező 45 éves wroclawi lakos, kezében vörös-fehér lengyel nemzeti zászlóval és szivárványszínű esernyővel.

A tarkabarka menet kisteherautókra erősített hangszórókon át sugárzott tánczene hangjára végigvonult több prágai főutcán. A menet a Moldva folyón lévő Lövész-szigeten ér véget az esti órákban, koncertekkel, különböző rendezvényekkel.

 

A prágai meleg büszkeség napját Bohuslav Svodoba prágai főpolgármester (Polgári Demokrata Párt) védnöksége alatt tartják. Gesztusa heves bírálatot váltott ki több cseh politikus, közöttük Václav Klaus államfő és közeli munkatársa, Petr Hajek részéről. Ez utóbbi politikus "deviáns állampolgároknak" nevezte a melegeket, az államfő is bírálta a polgármestert a rendezvény megtartásáért.

A melegek menetét nyíltan ellenző Fiatal Kereszténydemokraták és más konzervatív csoportok, közöttük a Ladislav Batora, az oktatási minisztérium osztályvezetője vezette D.O.S.T. szombaton melegellenes "családi menetet" tartott, a jobboldali szélsőséges Társadalmi Igazságosság Munkáspártja (DSSS) pedig ellentüntetést szervezett "a hagyományos értékek védelmében".

A tüntetők és az ellentüntetők közötti rend fenntartására mintegy 300 rendőrt mozgósítottak. Incidensekről nem érkezett jelentés. A jobboldali szélsőségesek 2008-ban Brnóban, az ország második legnagyobb városában rátámadtak egy melegfelvonulásra.

Szólj hozzá!

Átverős csehek húzzák le a pénztelen magyarokat. Aki elhiszi, hogy munkanélküli is könnyen kaphat hitelt, egy telefonhívással elverheti a havi segély felét.

2011.06.16. 10:20 Praga Club

Van-e hitel percenként 625 forintért?

 

Akár ötmilliós kölcsönt is kaphatunk, kezes nem kell, de még munkahely sem. Hülye, aki egy ilyen lehetőséget kihagy, ugye? Nem, hülye, aki elhiszi. A napilapokban és neten kínált hitel hónapok óta terjedő átverés: kölcsönt nem kapunk, viszont aki elhiszi, hogy van ingyenpénz, percenként 625 forintot töm átverős csehek zsebébe.

„Website is currently unavailable. Thank you for understanding. BLUE FINANCIAL Ltd.” – ezt az üzenetet kapja az, aki most téved fel a néhány napja még működő kekkolcson.hu [1] weboldalra. És ahol – valamint színes lapokban az elmúlt napokban is megjelent hirdetésekben – a Blue Financial Ltd. egészen elképesztő feltételekkel kínált kölcsönt, akár 5 millió forintot is, szinte mindenkinek.

Pénzt persze még senki nem kapott.

Csudás ígéret
 

„Gyorskölcsön 100 000 Ft – 5 000 000 Ft-ig. Mindenki számára kezesség és kezes nélkül 24 órán belül. Alkalmazotti munkaviszony, munkanélküliek, vállalkozók és nyugdíjasok számára is. Gyors és megbízható KÖLCSÖN!” – áll az egyik ilyen hirdetésben.

Kezes és fedezet nélkül? Hát ez biztosabb üzletnek tűnik, mint női kéziben a magyarok leégésére fogadni.

Nincs más tennivalónk, mint hogy kerítünk gyorsan egy hajléktalant, felvesszük a nevére a maximális kölcsönt, amiből mondjuk félmillió az övé – ennyit talán a Siemenstől se kapott [2] –, a maradék négy és fél a miénk. Ha találunk még néhány száz hajléktalant, a Top100-as lista közelébe hitelezhetjük fel magunkat, azt meg oldja meg a blúfájnensöl, hogyan kapja vissza a pénzt. Még hogy nincs ingyen ebéd, hahaha, még ingyen pénz is van.

Kék, kék, de jó
 

Ezt gondoltuk, és azt, hogy adjonuramistenrögtön tárcsázni kellene a honlapon mindenhol kék vonalnak hívott számot. Kék vonal, de jó, lelkendezik bennünk a gyors és könnyű kölcsönre éhes sóher magyar, asszociálva a helyi hívás díjáért tárcsázható kék számra, mint Dzsudzsák Balázsról Zimány Linda egymilliós kutyájára. Kék-kék, telefon-telefon, ugyebár.

Csak épp a tarifa más. Aki legörgetett az elég hosszú weblap aljára – amikor az még működött –, vagy elhelyezte az újsághirdetést egy felső megvilágításos, legalább negyvenszeres optikai zoomra képes elektromikroszkópra, hogy elolvassa a hirdetés utolsó, kábé félmilliméteres betűkkel írt sorát, rádöbbenhetett, hogy helyi tarifáról itt szó nincs. A percenkénti díj a helyi hívás 20-30 forintjának több tízszerese: percenként 625 forint. A kék vonal ugyanis valójában egy 0690-es, emelt díjas szám.

Amiről egy árva szóval nem tájékoztatják azt, aki esetleg kellő ideig tartó görgetés vagy elektromikroszkóp nélkül kezdett el telefonálni. Soha nem hívtunk még korábban emelt díjas számot, nem voltunk kíváncsiak sem csillagjóslásra, sem háziasszonyok által lihegetett erotikusnak szánt hazugságokra. Így aztán nincs tapasztalatunk, hogy a nullahatkilencvenes számok üzemeltetőinek kell-e, szoktak-e ilyen figyelmeztetést megfogalmazni.

Az idő pénz. Sok pénz
 

Az viszont gyakorlott telebankolóként és pénzintézetek hitel-, befektetési, biztosítási és egyéb akciós ajánlatai állandó ügyfeleként feltűnő volt, hogy az ilyen híváskor szokott értesítést sem kapjuk arról, hogy rögzített számon beszélünk. Ez furcsa volt, az viszont, ahogy a hívás kezdődött, nem – legalábbis annak fényében, hogy ekkor már tudtuk: minden másodperc 10 forintot – sőt, legyünk kicsinyesek, 10 forint 42 fillért – hoz a hívott félnek.

"Jó napot, ön a blú financiált hívta" – mondja a géphang, méghozzá kétszer is. Elsőre megdöbbenünk, másodjára meggyőződünk: fonetikus magyar kiejtéssel mondják a cég nevét. Hát persze, kapcsolunk, a hívó le ne tegye, hogy rossz számot hívott, mert ő a blú financiál hirdetését látta, nem a blúfájnensölét, nem kell minden magyarnak tudnia angolul.

Van időnk végiggondolni ezt, a kétszeri köszönést bántóan – sőt, zsebbe vágóan – hosszú tartalmatlan másodpercek követik: 70 forint telik el, mire az elektrosztatikus vagy milyen zajokat az ügyintéző hangja váltja fel. Harminc forintért ismét köszönnek nekünk, és ismét megtudjuk, hogy a blú financiált hívtuk. Ezután, és innen már nem számoljuk a tíz forintokat, a szépségverseny döntőjébe majdnem bejutott gimnazistát vigasztaló anyukára emlékeztető beszédstílusú ügyintéző hosszasan ecseteli, hogy mire is számíthatok.

Semmi jóra – persze ezt nem ő mondja, mi silabizáljuk ki lassacskán a szavaiból.

Kétezerért még semmi
 

Először is, miután azt mondtam, hogy munkanélküli vagyok – komoly kihívást kerestem, a minimálbér tizenötszörösét megkereső fogorvosként még euróhitelem is lehetne –, kiderült, hogy az ötmilliós hitelajánlat máris nem érvényes. "Százezer és ötszázezer forint között folyósítható hitelösszegben tudunk akkor gondolkodni így, aztat gondolom, ennyi az, amit megkaphat" – azt hiszem, ezt ennél drágábban nem lehetett volna elmondani.

A hívás negyedik percében, tehát nagyjából kétezer forintnál jártunk, amikorra eljutottunk a hitelfeltételekig. Tehát a százezer és félmillió forint közötti kölcsönt egy és hét év közötti futamidőre kaphatom, "valóban nem kell se kezes, se fedezet, csak egy kölcsönigénylő űrlapot kell kitöltenie, aztat itt tudjuk megoldani"; az "aztat" kifejezésért láthatóan rajongott, mint Lázár János a Super size me-ért. El kellett döntenem, hogy mennyi pénzt és milyen futamidőre kérek – háromszázezret kértem öt évre –, "és most akkor eztet kiszámolom, hogy mennyi lesz a törlesztése". Ez eltartott nagyjából 500 forintig, de végül megtudtam, hogy 10 455 forintos havi törlesztővel vehetem fel a kölcsönt.

"Csak itt lehet, mondom a kérdéseket, nem bonyolultak, személyes adatok kellenek, meg aztat kell bediktálni, hogy mennyiből él, és hogy milyen hitelei, költségei vannak" – mondta arra a felvetésre, hogy nem lehetne-e, hogy ne telefonon adjuk le a hiteligénylést. Részben a pénz miatt nem szerettük volna, részben pedig azért, mert miután nem rögzített vonalon beszéltünk, abban sem lehettem biztos, tényleg rögzítik-e a kérelmet, nemcsak a cerkablogba [3] szánt rajzokkal múlatják-e az időt.

Nem száz százalékos
 

Látszólag aggodalmaskodni kezdtem, mint naiv autós, amikor ötvenezer forintért cserélik ki a hűtővizét, "önök egyébként bank, vagy micsoda?" – tettem fel a gyanakvó ügyfél kérdését nagyjából 4000 forintnyi beszélgetés után. "Hitelközvetítők vagyunk" – mondta a hölgy, majd elővette a kicsit hosszú sablonmagyarázatot arról, hogy milyen hiteleket kaphatnék, valószínűleg egy hirdetésről olvasta fel, mert amikor az ötmilliós részhez ért, zavartan félbeszakította önmagát.

Később azt is megtudtam, hogy ezért "nem száz százalékos, hogy eztet [mármint a kölcsönt] meg fogom kapni", és kiderült, hogy a gyors szót is másként értelmezzük: ha kitöltöm az adatlapot ("néhány perc, ha minden rendben megy"), akkor "továbbítjuk az adatbankba, ahol huszonnégy órán belül elbírálják, és felveszik a kapcsolatot a bankba, akik akár már egy napon belül, de legkésőbb öt nap múlva" hívni fognak. Furcsának tűnt, hogy nem a bank bírál el, aztán az is, hogy ha nem hívnak, "akkor hívjon minket ezen a számon újra, és megnézzük, hol tart az ügy, hogy meg tudjuk, miért nem keresték".

Folytathattam volna, de nem tettem. Ekkor, a beszélgetés majdnem tizedik percében, nagyjából 6000 forinttal gazdagítva a blú financiált, kinyomtam a telefont. Olvasóktól kapott levelek és telefonhívások, fórumbejegyzések és egy blogposzt [4] írja le egyöntetűen ugyanazt a tapasztalatot: akár negyven-negyvenöt percig is elhúzódhat az "adatfelvétel", vagyis 25-30 ezer forintnyi telefonszámlába, a havi álláskeresési járadék nagyjából felébe kerül – a semmi.

Az általános tapasztalat ugyanis az: senkit soha semmilyen bank nem keresett a hitelajánlattal. Soha senki nem is találkozott senkivel, aki valaha is kölcsönt kapott volna a Blue Financial Ltd. közreműködésével. Miután nincs rögzített vonal, hacsak az ügyfél nem veszi fel a beszélgetést, azt sem tudja bizonyítani, hogy bármilyen hitelkérelmet beadott volna.

Vizsgálják őket
 

A fogyasztóvédelemhez még egyetlen bejelentés sem érkezett az emelt díjas telefonnak állítólagos kölcsönt ígérő cégről – tudtuk meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál. De "ha érkezne is ilyen, azt továbbítanánk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, mint is minden ilyen jellegű, pénzügyi tárgyú fogyasztói panaszt".

Ahová viszont már érkezett ilyen bejelentés, nem is egy. Hogy hány, és pontosan mit kifogásoltak, azt Binder István, a PSZÁF szóvivője nem árulta el. "A felügyelet piacfelügyeleti eljárást folytat az ügy kapcsán, ami a tavasz elején indult" – közölte kérdésünkre. Az eljárást legkésőbb augusztusban le kell zárni, de a PSZÁF általában hamarabb végezni szokott az ilyen ügyekkel. Az eljárás tudomásunk szerint többszörös megtévesztést vizsgál: egyfelől azt, hogy nem volt kellő tájékoztatás a szolgáltatás emelt díjas jellegéről – sőt, a kék vonal név megtévesztő módon éppen ezzel ellenkező érzeteket sugallt –, ráadásul, bár azt sugallták, hogy kölcsönt nyújtanak, a Blue Financial Ltd. nem is pénzügyi szolgáltató, hanem csak közvetítő cég.

Amellett nem is magyar vállalkozás. A cég ugyanis hazánkban nincs bejegyezve, a doménregisztráció tanulsága szerint a besztercebányai székhelyű B.K. Finance s.r.o. a kekkolcson.hu tulajdonosa, a szlovákiai cégnek pedig egy cseh vállalkozás [5] az anyavállalata. És hogy annak nem a magyarokat gyűlölő öreg Vodička árkász [6] leszármazottai a tulajdonosai, kiderül abból: nemcsak nekünk tartogatják fenn a csodás hitel lehetőségét, hanem saját honfitársaiknak készített weblapjuk is akad. [7]

Szólj hozzá!

Országos közlekedési sztrájk kezdődött Csehországban

2011.06.16. 10:15 Praga Club

A szakszervezetek ezzel az akcióval szeretnék rákényszeríteni a jobbközép kormányt, hogy vonja vissza a parlament elé terjesztett társadalmi és gazdasági reformokat, amelyek szerintük pusztán megszorító intézkedések, és nem oldják meg az ország valós gondjait.
    Petr Necas miniszterelnök a szakszervezetek követelését elutasította, s azt mondta: kormánya a reformokat nem vonja vissza, azok módosításáról azonban hajlandó még tárgyalni. Necas este megerősítette: a sztrájk miatt nem vesz részt a visegrádi miniszterelnöki találkozón Pozsonyban.
    A CT24 közszolgálati hírtelevízió szerint éjfélkor országszerte leállt a vasúti közlekedés, a pályaudvarok többnyire üresek, mert a csehek tudtak a sztrájkról, ezért nem vették igénybe a vasutat. Petr Stáhlavsky, a Cseh Vasutak (CD) szóvivője közölte, hogy leálltak a nemzetközi gyorsvonatok is. Azt mondta, mindenütt kevés az utas. Azok többsége is külföldi, akikhez valószínűleg nem jutott el a sztrájk híre.
    A sztrájkhoz több városi tömegközlekedési vállalat is csatlakozott. A várakozások szerint a legnagyobb problémák Prágában lesznek, ahol szinte teljes mértékben leáll a busz és villamos közlekedés, s egyelőre a metró működése is kérdéses. A CT24 jelentése szerint az utolsó éjjeli metrószerelvényekbe több tucatnyi ellentüntető szállt be, akik szeretnék elérni, hogy metró reggel is közlekedjen.
    A szakszervezetek késő esti közlése szerint ugyanakkor nem lesznek útblokádok. Ehelyett Prágában tömeggyűlés lesz, amelynek résztvevői fokozatosan a minisztériumok, a kormány és az államfő székhelye elé vonulnak, hogy átadják követeléseiket ismertető petíciókat.
    Václav Klaus cseh államfő a tüntetés miatt lemondta a prágai diplomáciai testülettel a Hradzsinba tervezett ünnepi találkozását. Klaus néhány nap múlva 70 éves lesz, s a találkozót ebből az alkalomból szervezte meg.
    "Kár, hogy Klaus lemondta az akciót. Vittünk volna neki több ezer gratulálót" - jelentette ki ironikusan az egyik szakszervezeti vezető. Az államfő nagyon felbőszítette a szakszervezeteket, mert kedden nyíltan a sztrájk ellen fordult, s azt ajánlotta, hogy a sztrájkolókat bocsássák el munkahelyükről.

kjk \ kpj

MTI 2011. június 16., csütörtök 1:14

Szólj hozzá!

Címkék: sztrájk csehországban

Pars Krisztián győzött Prágában

2011.06.16. 10:11 Praga Club

Atlétika-Csehország
Pars Krisztián győzött Prágában -  

    Az Európa-bajnoki bronzérmes magyar nehézatléta a negyedikre dobott 78,68 méterrel végzett az élen. A dobogóra még a német Marcus Esser (77,23) és a szlovák Libor Charfreitag (76,57) fért fel - a verseny honlapja alapján.
    A súlylökő Kürthy Lajos a harmadik helyen végzett 19,68 méteres eredményével. Győzött a lett Maris Urtans 20,27-tel, míg másodikként az ukrán Andrij Szemenov végzett 20,17-tel.
    Jó időket értek el a magyar indulók 110 m gáton: a tavaly Parshoz hasonlóan Eb-harmadik Kiss Dániel 13.56 mp-cel negyedik, míg Baji Balázs 13,76-tal, eddigi legjobbjával hetedik lett.

 

 

Szólj hozzá!

Új személyvonatokat vesz a cseh vasút az osztrák vasúttól

2011.06.16. 10:10 Praga Club

Közlekedés-vasút-Csehország
Új személyvonatokat vesz a cseh vasút az osztrák vasúttól

    A hét kocsiból álló - Ausztriában Railjet néven közlekedő - szerelvényeket a Siemens cég gyártja (Siemens Viaggio modell). A szerelvények mozdony nélküliek. A cseh vasút az új Skoda 680 típusú villanymozdonyokat tervezi bekapcsolni eléjük.
    Az ÖBB korábban egy megatender keretében 67 ilyen szerelvényt rendelt, minek következtében nagyon jó áron kapta meg a vonatokat. Az osztrákoknak azonban csak 51 szerelvény kell, s a fennmaradó 16 darabot vennék meg a csehek.
    "Nagyon jó ajánlatot kaptunk. Az ár jelentősen alacsonyabb, mint a szokásos piaci ár, ezért kihasználjuk a közbeszerzési törvény adta lehetőséget és nyilvános pályázat nélkül vesszük meg a vonatokat" - indokolta a döntést Radek Jolík, a cseh vasút sajtóosztályának vezetője.
    A cseh vasút közölte, hogy a szerződést mintegy két héten belül írják alá. A korszerű gyorsvonat szerelvényeket - maximális sebességük 230 km/óra - a CD elsősorban a nemzetközi járataira szánja.
    Szakértői vélemények szerint a az új gyorsvonatokra azért is szüksége van a cseh vasútnak, mert az induló magán vasúti társaságok - Student Agency és a LeoExpress - nagyon korszerű szerelvényekkel léptek be a csehországi utasokért folytatott versenybe.
    A Railjet szerelvények cseh szakértők szerint állítólag modernebbek, mint a Pendolino típusú olasz szerelvények, amelyek a cseh vasútnál a legkorszerűbbeknek és legjobbaknak számítanak.

 

 

kjk \ egr

MTI 2011. június 15., szerda 8:01

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    Prága, 2011. június 15., szerda (MTI) - Tizenhat korszerű személyszállító gyorsvonatot vesz a cseh vasúti társaság (Ceské Dráhy-CD) az osztrák vasúttól (ÖBB). A tranzakció értéke mintegy 200 millió euró - közölte a cseh vasút honlapján.
 

Szólj hozzá!

Václav Klaus magáévá tett egy töltőtollat

2011.04.12. 19:47 Praga Club

Zsebre tett egy töltőtollat múlt heti dél-amerikai körútja egyik állomásán Chilében Václav Klaus cseh államfő. Az esetről szóló felvétel hétfőn került fel az internetre, rövid időn belül százezrek nézték meg. Az eset a chilei fővárosban, Václav Klaus és Sebastian Pinera chilei elnök közös sajtóértekezletén történt.

_www.youtube.com/watch

 

 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zpe4T0lXZcE

Szólj hozzá!

Címkék: chile töltőtoll klaus václav

Békében vált el két nép

2011.04.06. 16:58 Praga Club

Békében vált el két nép - illusztrációA kommunista rend bukása után Közép- és Kelet-Európában földrajzi „átrendeződés” indult el az 1990-es években: Jugoszlávia belháborúba sodródott, a Szovjetunió utódállamai sorban nyilvánították ki függetlenségüket. Csehszlovákia több mint 70 év együttélés után 1993. január elsején mondta ki a szétválást – a Sanoma Média kiadó Best of 1990-2009. emlékkönyvének aktuális számából merítettünk.
Az 1993-as év első napja is történelmi lépést hozott: hetven éves együttélés után hivatalosan ekkor vált szét Csehszlovákia a Cseh és a Szlovák Köztársaságra. A két nép közös eredettudata a XIX. században, a „nemzeti ébredés korában” fogalmazódott meg, történelmi előképként pedig a magyar honfoglalás előtt létezett Nagymorva Birodalom szolgált, mint közös őshaza. Bár ez utóbbit tudósok kétségbe vonják, és Moráviát olyan, rövid ideig fennállt törzsi, katonai szervezettségű államnak tartják, amely történeti folytonossága és kiterjedése máig tartó viták tárgya. Erről bővebben ide kattintva, egy korábbi cikkünkben olvashat.

Csehszlovákia szétválásáról és más érdekességekről, történelemről és bulvárról olvashat az 1993-as évből a Best Of 1990-2009. emlékköny-sorozat aktuális számában. A Sanoma Budapest kiadó emlékkönyvét keresse az újságárusoknál

Szólj hozzá!

Szabó István lesz a Karlovy Vary filmfesztivál zsűrielnöke

2011.04.06. 16:56 Praga Club

Szabó István magyar filmrendező lesz a július 1. és 9. között megrendezendő Karlovy Vary filmfesztivál zsűrijének elnöke. "Kilenc évvel azután, hogy a 37. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatta Szembesítés című filmjét, Szabó István visszatér a fesztiválra. Nem is lehetnénk izgatottabbak, hogy ilyen kiemelkedő és legendás művész vezeti a zsűrit" - fogalmazott a seregszemle internetes oldalán idézett Karel Och, a mustra művészeti igazgatója. Egyedüli magyar Oscar-díjas játékfilmesként Szabó István pályafutása kezdetétől lenyűgözte a nemzetközi sajtót. 
A rendező nemzetközi elismertsége tovább nőtt következő három munkája, a Mephistóval induló "történelmi trilógia" révén - emlékeztettek a szervezők, arra is kitérve, hogy a film Oscar-díjat nyert, Cannes-ban pedig a legjobb forgatókönyvnek járó elismerésben részesült. Az 1985-ös Redl ezredes és az 1988-as Hanussen szintén Oscar-jelölést kapott.

 Szabó István jelenleg Az ajtó című regényklasszikus filmváltozatán dolgozik - olvasható a fesztivál internetes oldalán.

 A csehországi seregszemle Berlin, Cannes és Velence mellett egyike a legjelentősebb - úgynevezett A-kategóriás - filmszemléknek - emlékeztetett közleményében a Magyar Filmunió.A Karlovy Vary mustrát 1946-ban alapították, azóta Közép-Európa egyik legkedveltebb és legnagyobb elismertségnek örvendő filmes rendezvénysorozata, amelyet a szakma és a közönség egyaránt nagy becsben tart.A filmverseny fődíja a Kristályglóbusz, a legjobb filmnek járó elismerés mellé 30 ezer dollár jutalom jár. A zsűri 20 ezer dollárral járó különdíjat is kioszt, dönt a legjobb rendező, színésznő és színész személyéről, és két speciális elismerést is tehet.

 

Szólj hozzá!

Csehország második legfontosabb küldőpiaca lett az orosz

2011.03.11. 21:55 Praga Club

Az orosz küldőpiac a második helyre jött fel Csehországban, miután tavaly 414 ezer orosz turista kereste fel az országot.

Az Orosz Tour-operátorok Szövetsége (ATOR) adatai szerint a német után immár az előkelő második helyet foglalja el Oroszország a cseh küldőpiacok rangsorában. Tavaly impozáns, 26,6%-os növekedést mutatott az orosz forgalom erősödése a cseheknél. A vendégéjszakáik száma is hasonló nagyságrendben nőtt. A növekedés különösen annak fényében feltűnő, hogy egy évvel korábban az oroszok csak az 5. legfontosabb küldőpiacnak számítottak a cseheknél. Az oroszok többsége szállodában lakik Csehországban, átlagos tartózkodási idejük 5 éjszaka, a legtöbben közülük Prágát és Karlovy Varyt keresik fel. A patinás fürdővárosban minden 4. vendégéjszakát oroszok töltenek el! Szerkesztőségünk megjegyzése: talán nekünk is lenne esélyünk több orosz turistát magunkhoz csábítani, nem? Esetleg nézzük meg, mit csinálnak jól a csehek!

 

Szólj hozzá!

Vehetnek földet a külföldiek Csehországban

2011.03.11. 21:48 Praga Club

Vehetnek földet a külföldiek Csehországban

A cseh kormány szerdai ülésén módosította a devizatörvényt, ami lehetővé teszi, hogy a közeljövőben a külföldi állampolgárok törvényesen termőföldet vásároljanak Csehországban - közölte a Právo című napilap
 

Prága az Európai Unióhoz való csatlakozáskor abban egyezett meg Brüsszellel, hogy 2011 májusáig külföldiek legálisan nem vásárolhatnak termőföldet Csehországban. A hét éves kivétel jövő év májusában lejár, s ezt követően a cseh termőföldet szabadon bárki megvásárolhatja.A jelenleg hatályos törvények szerint külföldiek nem vásárolhattak csehországi termőföldet. Mindezek ellenére már most is több tízezer hektárnyi föld van külföldi kézben.A néhány éve elfogadott törvénymódosítás ugyanis már lehetővé tette a termőföldvásárlást a Csehországban székelő külföldi cégeknek, társaságoknak.

Szólj hozzá!

Gottland Mariusz SzczygieŁ

2011.03.11. 21:46 Praga Club

Mariusz Szczygieł (1966) Varsóban él, a Gazeta Wyborcza riportrovatát vezeti, hat évig futott a lengyel tévében a talk-show-ja - ám szellemi hazája Prága, e város rejtelmeit kutatva vált észrevétlenül szépíróvá. Gondosan kiválasztott hősei ügyében olyan alapos nyomozást folytatott, hogy felfedezéseire Moszkvától Spanyolországig nagyon sokan felfigyeltek. A cím Karel Gott Prága környéki múzeumára utal, de a bejárat fölött olvasható Gottland felirat egy olyan kísérteties tartomány metaforája lesz, amelyet a cseh kultúra ikonjai népesítenek be, akik megpróbálják túlélni az elmúlt hetven-nyolcvan év cseh történelmét (a legradikálisabb gyógymódot a cipőgyáros Bata ajánlotta, aki az egész országot Patagóniába akarta telepíteni a nácizmus elől). Feltűnik Lída Baarová, a nagy színésznő, az UFA, a náci Hollywood egykori sztárja, akiért Goebbels még a karrierjét is hajlandó lett volna föláldozni. Megismerhetjük a prágai Sztálin-szobor és az alkotó történetét, aki a világ legnagyobb Sztálin-emlékművét tervezte, de öngyilkos lett, mielőtt leleplezték a művét. Különös metamorfózisokat láthatunk: egy háború előtti író sírokból előmászó szörnyekről írja ponyvaregényeit, néhány évvel később viszont már a békés építőmunkát megzavaró ellenségekről ír új néven, új személyiségként. Közép-Európában mindmáig rendíthetetlen a plebejus-biedermeier prágai idill idegenforgalmi sztereotípiája, amely teljes összhangban áll a csehek történelmi szerepéről alkotott képpel. A bukott forradalmak, szabadságharcok örökösei azt látják, hogy a csehek kevéssé romantikus, de a folytonosság fenntartását jobban szolgáló túlélési stratégiát dolgoztak ki. E mű mindkét sztereotípiát lerombolja: cseh idill helyett cseh horrort kapunk, és arra is rá kell döbbennünk, hogy a Monarchia végóráiban bevált avejki magatartás nem nyújt semmiféle védelmet a nácizmus és a kommunizmus ellen. A Gottland bővelkedik a rendíthetetlen szellemi ellenállás és a leggyalázatosabb behódolás, árulás példáiban. Ahhoz a nem túl szívderítő tanulsághoz vezet, hogy igazából a csehek sem úsztak meg semmit.
Mariusz SzczygieŁ - Gottland

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Szállítás: 1-3 munkanap
Oldalak száma: 260
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 350 gr
ISBN: 9789630784788
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2009
Fordító: MIHÁLYI ZSUZSA
Árukód: 2200148 / 1053893

Szólj hozzá!

Új albummal jelentkezik Karel Gott

2011.02.05. 16:56 Praga Club

Elege van régi slágereiből Karel Gottnak: a 71 éves "prágai csalogány" új albummal jelentkezik. "A rajongók lassan megunják, hogy mindig ugyanazokat a dalokat hallgassák, ahogy én is" - mondta el a cseh énekes. A pénteken piacra kerülő Hinter der Sonne - Lieder, die ich im Herzen trage (A nap mögött - dalok, miket a szívemben hordok) című lemez öt új dal mellett 16 már korábban megjelent, de kevésbé ismert dalt tartalmaz. Gott azokat az elfeledett dalokat szeretné újraéleszteni, amelyek sohasem váltak nagy slágerré, de a személyes kedvencei közé tartoznak.

A kedvenc dalok megkereséséhez lemezkiadó cégével Gott átkutattatta a prágai archívumot. Kiderült, sok elfeledett kedvenc csak vinilváltozatban létezik. Az albumon helyet kapott például Udo Jürgens Tausend Fenster (Ezer ablak) című balladája, amellyel Gott Ausztriát képviselte az 1968-as Eurovíziós fesztiválon - a szocialista Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak. Ez a fellépés volt a "Kelet Sinatrájaként" emlegetett művész karrierjének első lépcsőfoka. Gott ezt követően számos felkérést és ajánlatot kapott Nyugat-Németországból.

Az albumon többnyire lendületes, táncolható dalok kaptak helyet, például a Du lebst nur einmal (Csak egyszer élsz) 1978-ból és a Maruschka 1979-ből. Az új lemez ötlete Florian Silbereisen televíziós műsorvezetőtől származik, akivel Gott februártól németországi turnéra indul: összesen 48 városba látogatnak el. "Egy ilyen turné előtt kell valaminek történnie: nem lehet egyszerűen csak elénekelni a régi dalokat" - véli az énekes.Gott kifejtette: nem érzi magát túl öregnek az ilyen nagy projektekhez. "Karrierem még nem ért véget, még olyan sok megtapasztalandó dolgom van". Gott Németország mellett igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban, és több alkalommal koncertezett Magyarországon is.

 


 

Szólj hozzá!

Wellness hotelek, termálszállók Magyaroszágon

2011.02.05. 16:50 Praga Club

www.thermal-travel.hu,

Wellness hotelek, termálszállók Magyaroszágon

Szálláskatalógus 2011

Szólj hozzá!

Németország "meghívta" Csehországot az euróövezetbe

2011.01.11. 14:28 Praga Club

"Szívesen látnánk önöket a klubban" - mondta Angela Merkel német kancellár Petr Necas cseh kormányfőnek, amikor az augusztusban Berlinbe látogatott. Merkel jelezte: Csehország Németország szövetségese lehetne abban, hogy rendet teremtsenek az euróövezetben.

Necas a lap kérdésére nem kívánta kommentálni beszélgetését Merkellel. A cseh miniszterelnök környezete viszont megerősítette, hogy az idézett mondat és az ajánlat valóban elhangzott.

A Lidové Noviny értesülése szerint hasonló ajánlatot kapott Berlintől Lengyelország is.
 

Szólj hozzá!

Hat másolat készül a cseh "arany könnycseppből"

2011.01.11. 14:25 Praga Club

Az októberben véget ért 2010-es sanghaji világkiállítás cseh pavilonjának egyik legnagyobb látványosságaként csodált LacrimAu elnevezésű arany könnycseppből összesen hat másolat készül, amelyek a világ különböző országaiba kerülnek majd - mondta el a mű alkotója, Federico Diaz. A művész tervei szerint a másolatok Londonba, Párizsba, Moszkvába, New Yorkba, Sanghajba és Tokióba kerülnek majd, ám a pontos helyszínekről egyelőre még folynak a tárgyalások. Az eredeti műalkotás Prágában marad - mondta Diaz. A másolatok egyike csütörtökön érkezik meg Sanghajba. A könnycsepp árverését a CBN televíziós csatorna közvetíti majd. A kikiáltási ár 30 millió cseh korona (327 millió forint).

Minden e fölött befolyt összeg egy kínai jótékonysági szervezethez kerül - számolt be a művész.

 

 

A 80 centiméter magas és fél méter széles óriás könnycseppet eredetileg a Cseh Nemzeti Banktól (CNB) kölcsönkapott egytonnányi színaranyból készítette volna el a művész, ám a bank nem támogatta az ötletet. Így az alkotás végül arannyal bevont alumíniumból készült el.

 

Az aranyból készült emberi könnycsepp az érzelmeket és az erőt, másrészt a háborút és a bánatot szimbolizálja. A világkiállítás során az alkotást egy üvegkockába helyezték, és csak egyesével lehetett a közelébe jutni.

 

A látogatónak egy olyan speciális érzékelőkkel felszerelt karosszékbe kellett beleülnie, amely észlelte a hatalmas könnycsepp nézése közben jelentkező reakciókat és érzelmeket. A különleges analízis után egy automata szerkezet különböző alapanyagok felhasználásával elkészítette a látogató egyénre szabott parfümjét.

 

Az alkotás különleges neve, a latin lacrimae, vagyis könny és az arany kémiai vegyjele, a szintén latin Au kifejezések összeolvadásából származik

Szólj hozzá!

Húsz fok Csehországban

2010.11.17. 15:59 Praga Club

 

Csehországba beszökött a nyár: három évszázados hőségrekord dőlt meg szombaton, minthogy az ország területének nagyobb részén a levegő hőmérséklete meghaladta a húsz Celsius-fokot.
 

Prága központjában a hőmérő higanyszála 21 fok fölé kúszott. A meteorológusok azt mondják, hogy abszolút rekord született. A meteorológiai feljegyzések majd 300 éves történelmében még soha nem fordult elő, hogy november 13-án ilyen magas hőmérsékletet mértek volna.

Prágai tudósok, klímaszakértők azt mondják, hogy a hőmérséklet hirtelen változásaival összefüggő, egyre gyakoribbá váló anomáliák az éghajlatváltozás folyamatának felgyorsulásáról tanúskodnak. Az előrejelzések szerint a tél várhatóan csak december második felében köszönt be.

 

Cseh szakértők arra is rámutattak, hogy elcsúsztak az évszakok. Így például a tél ténylegesen januárban kezdődik, és április elején fejeződik be. Csehországban az utóbbi években márciusban voltak a legerősebbek a havazások.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hőségrekord