Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Marad a cseh kormány, de megszorítások jönnek

2012.04.11. 15:13 Praga Club

Valószínűleg hivatalban marad a hárompárti cseh kormány, mert sikerült megállapodni a következő két év költségvetési intézkedéseiről. A kiszivárgott értesülések szerint várhatóan emelkedik az áfa, lassabban növekednek a nyugdíjak és az eddiginél jobban megadóztatnák a magas keresetűeket. Az intézkedések célja, hogy jövőre a GDP három százaléka alá szorítsák a költségvetési hiányt.

A tervek nem tetszenek az ellenzéknek és a szakszervezeteknek. A szakszervezetek április 21-re országos tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Prágába.

A költségvetési intézkedéseket a Polgári Demokratikus Párt és a TOP 09 párt feltételül szabta a kormányban való maradásnak. A Közügyek, amely a múlt héten a kormányból való távozással fenyegette meg partnereit, megfigyelők szerint a megállapodás elfogadásával jelezte, hogy továbbra is része akar lenni a kormánynak.

"A Közügyek számára a koalíciós partnerek feltételeinek teljesítése nem okoz problémát" - jelentette ki Radek John, a Közügyek elnöke a koalíciós pártok vezetőinek délutáni tanácskozása előtt. A tanácskozás fő témája a kormányprogram felülvizsgálata, amelyet a Közügyek követel. John szerint többórás vitára kell számítani, ami feszültebb és bonyolultabb lesz, mint a délelőtti gazdasági tárgyalások, de bízik a megállapodásban.

Petr Necas kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt elnöke még múlt héten megígérte a Közügyeknek, hogy a keddi találkozón napirendre tűzik a legkisebb kormánypárt követeléseit, amelyek között például három minisztérium megszüntetése is szerepel. Necas már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a tárcák számának csökkentése, illetve az egyes minisztériumok összevonása az pártja programjában is benne van. Bár a párton belül ebben a kérdésben nincs teljes egység, a párt képviselőházi és szenátusi frakciója támogatásáról biztosította az ülés előtt Necast.

 

A prágai sajtó szerint megszűnhetne például a kulturális minisztérium vagy a helyi fejlesztési minisztérium. Karolína Peake, a Közügyek és a kormány alelnöke ugyanakkor kedden azt mondta, hogy pártja számára a kormányprogram néhány pontjának a módosítása most a legfontosabb.

The best Prague Hotels and Prague Night Clubs

 

Ha ezen a tanácskozáson is megegyezés születik, elhárul az idő előtti parlamenti választások veszélye Csehországban. A körvonalazódó megállapodást a három párt vezetésének, majd a kormánynak is jóvá kell hagynia. Ha a három koalíciós párt nem tudna megegyezni, rövid időn belül előre hozott parlamenti választásokat rendezhetnének Csehországban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr494383561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása