Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Csehország számára nincs még napirenden az euróbevezetés dátumának kitűzése

2010.11.17. 15:49 Praga Club

Csehország számára nincs még napirenden az euróbevezetés dátumának kitűzése

 

Csehország számára nincs még napirenden az euróbevezetés céldátumának kitűzése, jelenleg ennél fontosabb, hogy a cseh jegybank sikeres és hiteles monetáris politikát folytasson - mondta Mojmír Hampl, a Cseh Nemzeti Bank alelnöke magyar újságíróknak Prágában. Az Erste Bank Hungary által újságíróknak szervezett szakmai beszélgetésen a cseh jegybank alelnöke aláhúzta: a cél sokkal inkább az, hogy a Cseh Nemzeti Bank az infláció alacsony szinten tartásával segítse az ország konvergencia folyamatát az Európai Unióban.

 

A cseh jegybanki alelnök elmondta: Csehországban a központi bank 6 negyedéves intervallumon inflációs célkövető rendszert érvényesít, az inflációs cél 2 plusz-mínusz 1 százalékpont. Mojmír Hampl kiemelte: a cseh jegybank vezetésének célja, hogy a nemzeti bank saját monetáris eszközeivel érje el az országban a pénzügyi stabilitást.

 

 

Az alelnök arról is szólt, hogy a Cseh Nemzeti Bank a napokban változtatta meg a GDP alakulására vonatkozó prognózisát. Ismertette: a cseh jegybank megemelte GDP-növekedési várakozását az idei évre, ami azt jelenti, hogy az eddigi 1,6 százalékos GDP-bővülés helyett most 2,3 százalékos növekedést valószínűsít. A jövő évre vonatkozóan azonban csökkentette a várt GDP-bővülést, az eddigi 1,8 százalék helyett, jelenleg már csak 1,2 százalékot valószínűsít a cseh jegybank elemzői csapata 2011-re.A jegybank indoklása szerint bár a gazdaság már kijött a recesszióból, teljesítménye mindenekelőtt a költségvetési megszorítások miatt csökken majd jövőre, és élénkülésre csak 2012-ben lehet számítani. Elemezte: korábban a jegybanki szakértők szerint a cseh gazdaságot a "W" jellegű növekedés jellemezte volna, most az elemzők szerint a második gazdasági visszaesés mélypontja magasabban szinten lesz, vagyis a gazdasági visszaesés második szakaszában kisebb lesz a hanyatlás, mint az első ütemben. Az inflációt tekintve 2 százalék alatti inflációt várnak a cseh jegybanki szakértők a következő 6 negyedéves időszak alatt - mondta a Cseh Nemzeti Bank alelnöke.

Szólj hozzá!

Címkék: csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr282455138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása