Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

A lengyel és a cseh államfővel találkozott Schmitt Pál

2010.11.17. 15:51 Praga Club

 

Magyarország, valamint Csehország és Lengyelország nézetei számos időszerű európai uniós és nemzetközi kérdésben egybeesnek, vagy nagyon közel vannak egymáshoz - jelentette ki a magyar köztársasági elnök szombaton Karlovy Varyban, miután a nap folyamán kétoldalú megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowski lengyel, illetve Václav Klaus cseh államfővel. A politikusok a visegrádi csoport (V4) államfői csúcstalálkozója alkalmával tartózkodtak a nyugat-csehországi fürdővárosban. "A jövő év Közép-Európa éve lesz. Rajtunk lesz Európa szeme, nagy a felelősségünk" - húzta alá Schmitt arra célozva, hogy a jövő évben Magyarország, majd Lengyelország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Ilyen szempontból a felek szükségesnek tartják az együttműködést. Az együttműködés konkrét területei közül a magyar államfő egyebek között az energiabiztonságot és az energiaellátás diverzifikációját említette. "Meggyőződésem, hogy minden európai fejlesztésből nekünk (V4) közösen kell kivenni a részünket" - mutatott rá Schmitt. A magyar elnök elmondta, hogy Václav Klaus csehországi látogatásra hívta meg.

 

Kétnapos Karlovy Vary-i látogatása végén Schmitt Pál és felesége, Schmittné Makray Katalin megkoszorúzta Arany János felújított emléktábláját. A magyar költőóriás a 19. század második felében több ízben is az egykori Karlsbad fürdővárosban kezeltette magát. Egykori szálláshelyét emléktáblával jelölték meg. Schmitt Pál a koszorúzást jelképesnek nevezte.

"Amerre járok a világban, igyekszem találkozni a helyi magyarokkal. Miután erre most nem volt lehetőség, legalább megkoszorúztam Arany János emléktábláját, aki gyógyulást keresett Karlovy Varyban. Ezzel a magyar kultúra előtt is tisztelgek" - mondta a köztársasági elnök.

 

Szólj hozzá!

Címkék: csehország schmitt pál karlovy vary

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr512455146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása