Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Kirúgták a mocskos szájú cseh miniszterhelyettest

2010.09.07. 11:39 Praga Club

Távozni kényszerült hivatalából Jaroslav Kopriva, a cseh védelmi miniszter helyettese, mert kiderült, hogy egy közbeszerzési ügyről való tárgyalások folyamán csúszópénzt kért.

A korrupciós ügyet a Mladá Fronta Dnes című napilap tárta fel, és miután a bizonyítékokat átadta a védelmi miniszternek, Alexandr Vondra azonnal menesztette helyettesét

 

Kopriva megígérte a finn Patria cégnek, hogy kapnak egy 120 millió euró értékű megrendelést huszonöt vontatott aknavető szállítására. Azt, hogy a Patria pályázat nélkül kapja meg a megrendelést, Kopriva azzal érte volna el, hogy lobbisták segítségével megállapodott a szlovák védelmi tárcával a közös fegyvervételben. Ilyen esetben az Európai Unió szabályai szerint nem szükséges pályázatot kiírni.

A szlovákok később visszaléptek volna az üzlettől. A több millió koronás csúszópénzt a finn cég egy "külföldi sportrendezvényen való részvétel" címén számlázta volna Koprivának és társainak.

Fél évig figyelték az ügyet
 

A Mladá Fronta Dnes hat hónapon keresztül figyelte és vizsgálta az ügyet, míg elegendő bizonyítékot gyűjtött össze a miniszterhelyettes törvénybe ütköző tevékenységéről. A legnagyobb példányszámú cseh lap eredetileg a Pandur harckocsik sokat vitatott tervezett vétele körüli ellentmondásokat kívánta tisztázni. Eközben jutott olyan információk birtokába, amelyekből kitűnt, hogy az aknavetők tervezett megvétele sem tiszta ügy, és ebben a védelmi miniszter helyettese is benne van.

Kopriva 2003 óta dolgozik a védelmi minisztériumban magas tisztségekben, egyik legfőbb feladata az új fegyverek beszerzése. Az újság riporterei rejtett kamerával és a mikrofonokkal rögzítették az érintettek több beszélgetését, majd az anyag egy részét nyilvánosságra hozták.

Lenézte a szomszédokat
 

A cseh lap arra is rámutatott: a kereszténydemokrata Kopriva a nem hivatalos találkozók során rendkívül vulgárisan beszélt. Nagyon lenézően nyilatkozott a szlovák hadseregről is: szerint a szlovák hadsereg fegyverzete "egy nagy szar", a szlovákoknak "csupasz a seggük" , és a hadseregnek "csak két üzemképes vadászgépe van".

Szlovák oldalon a partner Miroslav Vibof lobbista volt, aki kitűnő kapcsolatokkal rendelkezett, egyebek között Robert Fico, akkori szlovák miniszterelnökkel - állítja a cseh napilap.

Várható, hogy a védelmi minisztérium büntetőeljárást kezdeményez az ügyben. Ha Kopriva, illetve a vele szorosan együttműködő Josef Jindra lobbista tevékenységét a vizsgálat során törvénysértőnek találják, mindkettőjüket több éves szabadságvesztés fenyegeti.

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr442277305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2010.09.08. 12:33:51

Na akkor itt az ideje a Felvidék visszafoglalásának!

TexMex 2010.09.08. 12:36:10

Hm, egy egyhetes Index-cikk lemásolásából ér nyitóoldalas posztot írni?

Praga Club · http://www.pragaclub.hu 2010.09.08. 14:20:05

A blog célja összegyűjteni Prágáról, Csehországról szóló híreket. Nyitóoldalas poszt volt? Szuper! ;-)
süti beállítások módosítása