Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Csehország története

2010.07.13. 21:59 Praga Club

Csehország története

Csehország területével kapcsolatban a VI. század harmincas éveitől kezdve beszélhetünk folyamatos történelemről. A szlávok első államalakulata Sámo birodalma volt a VII. század derekán, amelyet a Nagymorva Birodalom követett. Jelentős mérföldkőnek számított a szláv területek fejlődésében a tudós pap testvérpár, Cirill és Metód megérkezése a Nagymorva Birodalom területére 863-864 fordulóján. Ebben az időszakban jött létre az ún. ószláv nyelv, melynek segítségével a szlávok számára is érthetővé vált a biblia és az istentiszteletek nyelve. A Nagymorva Birodalom a X. század kilencvenes éveiben felbomlott, romjain pedig kifejlődött az első cseh államalakulat.

 A csehek első, történetileg is hitelesnek tekinthető fejedelme, Bořivoj, 874 és 891 között uralkodott. A Přemysl-házi Bořivoj, akit a IX. század nyolcvanas éveiben Metód keresztelt meg, nagymértékben segítette elő a kereszténység csehországi elterjedését. Uralkodása alatt épültek az első egyházi építmények az akkori Csehország területén. Az első keresztény templomot I. Bořivoj székhelyén, Levý Hradecben (a mai Roztoky u Prahy-ban) alapították. A fejedelem később egy kis, Szűz Máriának szentelt templomot emeltetett egy pogány áldozóhely területén a Moldva fölött. I. Bořivoj fia, Spytihněv uralkodása idején egy földvár épült ezen a helyen, amely fokozatosan fejedelmi palotává terebélyesedett. Így kezdődött Spytihněv székhelyének, a Prágai Várnak a kiépülése. A fejedelem halála után öccse, I. Vratislav lett az uralkodó, akinek két fia volt – Vencel és Boleslav. Miután Vratislav 921-ben meghalt, özvegye, Drahomíra uralkodott a kiskorú Vencel nevében, aki 924 körül vette át a hatalmat. A X. század húszas éveinek második felében Vencel fejedelem megalapította a Prágai Várban a Szent Vitus-katedrálist, amely számára megszerezte Henrik szász királytól a szászok nemzeti patrónusának, Szent Vitusnak a maradványait. Vencel és testvére, Boleslav között azonban gyakoriak voltak a viszályok, amelyek Vencel fejedelem meggyilkolásával érték el a csúcspontjukat, valószínűleg 935. szeptember 28-án. A merényletet állítólag Boleslav tervelte ki, aki testvére halála után elfoglalta a prágai fejedelmi trónt. A XI. század második felében Vencelt szentté avatták, és a cseh nemzet védőszentje lett.
 

Boleslav fejedelem vitathatatlanul fontos szerepet játszott a formálódó cseh államiság megszilárdításában. Az ő közreműködésével alapították meg Prágában a püspökséget, amelynek élére 982-ben a későbbiek során kanonizált, a Slavník-házból származó Adalbert került. Adalbert püspök alapította 993-ban a břevnovi kolostort, az egyház és a társadalom közötti viszony javításán fáradozott, és állhatatosan terjesztette a keresztény hitet Közép-Európában, nevezetesen a szomszédos lengyelek és magyarok között. Adalbert vagy társai keresztelték meg azok leendő királyait.

 A csehek által lakott területek uralkodói – két kivétellel – egészen a XIII. század elejéig csupán fejedelmi címet viseltek. Ám 1212-ben I. Přemysl Ottokár fejedelem II. Frigyes német-római és szicíliai királytól megkapta az ún. Szicíliai Aranybullát, amely megerősítette a cseh uralkodók királyi címét, valamint biztosította a trónöröklést. Ottokár lett az első, 1198-ban, majd 1203-ban újra megkoronázott cseh király, aki után utódai örökölték a koronát.
 

A történelmi cseh államot nem csak Csehország alkotja, hanem a Morva őrgrófság is – létrehozására a regensburgi birodalmi gyűlésen került sor 1182-ben. A Přemysl-ház megszakítás nélkül egészen 1306-ig volt a cseh trónon, amikor – III. Vencel Olomoucban történt meggyilkolásával – a dinasztia férfiágon kihalt.

 III. Vencel halála után a Přemysl-ház női ágán keresztül a Luxemburgi-dinasztia lépett a cseh trónra. A Luxemburgi-ház királyai 1436-ig irányították az országot, közülük a legjelentősebb kétségkívül IV. Károly cseh király és német-római császár volt. Uralma idejére esett Csehország virágkora, amikor Prága vezető európai nagyvárossá vált. Létrejött a prágai érsekség, elkészítették a Szent Vencel-i koronázási ékszereket, és megszületett a Szent Vencel-i hagyomány. IV. Károly alapította meg a prágai egyetemet, felépült a prágai Újváros, valamint egy sor más jelentős építmény, köztük Karlštejn vára, a Károly híd stb. IV. Károlyt fia, IV. Vencel követette a trónon. Uralkodása alatt az ország káoszba süllyedt, és terjedt a vallási nyugtalanság, amely 1415-ben tetőzött. Ekkor ítélték máglyahalálra Husz János prédikátort, aki reformokat követelve lépett fel a római katolikus egyház ellen. Csehországot és Közép-Európa egy részét a következő évtizedekben a huszita háborúk pusztították.

 1526-ban a Habsburgok szerezték meg a cseh trónt (I. Habsburg Ferdinánd), Csehország pedig a Habsburg Monarchia részévé vált. Az 1526 utáni uralkodók közül az egyik legjelentősebbnek II. Rudolf német-római császárt tartják, akit 1575-ben koronáztak cseh, később pedig német-római királlyá. Uralma alatt Prága fellendült, és újra a modern európai nagyvárosok közé lépett. Rudolf 1612-ben bekövetkezett halála után néhány évvel a cseh rendek több felkelést robbantottak ki, amelyek végül az 1620. november 8-i fehér-hegyi csatával érték el csúcspontjukat. Ez az esemény már Európa történetének egy vérzivataros időszakába esett – a harmincéves háború idejére. Csehországban ezután erőszakos rekatolizációra került sor, amelynek majd csak II. József 1781-es reformjai vetettek véget.

 A XIX. század elejétől kezdődött Csehországban a nemzeti megújulás korszaka. A nemzetébresztők – mint például František Palacký, Josef Dobrovský, Josef Jungmann, Karel Havlíček Borovský – hatására jött létre a modern cseh nyelv.

 Az első világháborús vereséget követően, az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása közepette 1918. október 28-án megalakult a Csehszlovák Köztársaság, amelynek első elnökévé Tomáš Garrigue Masarykot választották. A két világháború közötti időszak (1918-1938) Csehszlovákiáját nevezik „első köztársaságnak”. Ebben az időben a Csehszlovák Köztársaság Európa egyik legfejlettebb gazdaságával rendelkezett, különösen a gépgyártás területén. A korszakot 1939-ben – néhány hónappal a müncheni egyezmény megkötése után (1939. IX.) – a náci megszállás zárta le. A német bevonulást követően Csehszlovákiát felosztották: létrejött a Cseh-Morva Protektorátus és a Szlovák Köztársaság. Miután Németország vereséget szenvedett, és visszatért Londonból az Edvard Beneš vezette emigráns kormány, az államot 1945-ben ismét egyesítették.

 Európa második világháború utáni újrarendezése következtében Csehszlovákia az ún. szovjet érdekszférába került, ami nagyban elősegítette a kommunista hatalomátvételt 1948 februárjában. 1960-ban az ország elnevezését „Csehszlovák Szocialista Köztársaságra” változtatták. A reformkommunisták egy része 1968-ban kísérletet tett a társadalom részleges demokratizálására, ám e törekvéseket még ugyanez év augusztusában elsöpörte a Varsói Szerződés csapatainak bevonulása. A demokratizáció kudarca után, 1969-ban vette kezdetét az ún. „normalizáció” időszaka, amely során az államapparátus üldözte a másképp gondolkodókat, akik ellenezték, vagy nem fogadták el a szovjet megszállást és az azt követő berendezkedést.

 A XX. század nyolcvanas éveinek elején ismét egyre érezhetőbbé váltak a demokratizációra irányuló tendenciák Kelet-Európa többi országában is, azaz az ún. keleti vagy szocialista tömbön belül. Csehszlovákiában ez a folyamat 1989 novemberében tetőzött, az ún. „ bársonyos forradalommal”. A nyilvánosság nyomására a kommunisták lemondtak a lakosság elleni rendőri fellépésekről, majd az állam vezetéséről, a szövetségi parlament pedig 1989. december 29-én Václav Havelt, az új demokratikus csoportosulás (Polgári Fórum) jelöltjét és szószólóját választotta köztársasági elnökké. Havel elnöksége alatt tartották meg 1990 júniusában – több mint negyvenéves kihagyás után – az első szabad parlamenti választásokat.

 Miután a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság kormányai kölcsönösen megállapodtak, 1993. január 1-jén az államszövetség két független, önálló állammá vált szét – a Cseh- és a Szlovák Köztársaságra. Csehország 1999-ben a NATO tagja lett, 2004-ben pedig belépett az Európai Unióba.

 Napjaink Csehországa egy gazdag kulturális és történelmi örökséggel bíró modern, demokratikus ország.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr372150075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása