Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Prága

Összegyűjtött hírek Prágáról, Csehországról.

Hamis a cseh tömény italok negyede

2010.06.03. 10:42 Praga Club

A cseh alkoholgyártók szövetségének becslése szerint minden negyedik égetett szeszes italt tartalmazó üveg tartalma hamisítvány, olyan olcsó alapanyagokból készül, mint a vodka vagy a cseh rum, sőt a csalók gyakran ipari alkoholokat is felhasználnak - idézte a Prague Post hírportál Vladimir Steinert, a szervezet elnökét. A sajátos nyersanyagokat az esetek egy részében illegálisan juttatják Csehországba Lengyelországból.

A denaturált szesz - az egyik olcsó alapanyag - adómentes, ám mivel mérgező, különböző vegyi anyagok hozzáadásával kell emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. Ez azonban nem okoz gondot a profi csalóknak.

Az uniós előírásoknak megfelelő csomagolást, azaz a zárjegyek használatát - ezek hamisítása mellett - általában úgy kerülik meg, hogy a hamisítványokat nem üzletekben árusítják, hanem olyan vendéglőknek, kocsmáknak adják el, amelyek tulajdonosai kaphatók a vendégek átverésére. Ennek megfelelően a pancsolt italokat lényegében szinte csak a rossz hírű vendéglátó-ipari egységekben forgalmazzák, ám ez nem változtat azon, hogy az egészségre ártalmasak lehetnek és az adószabályok megkerülése miatt évi több milliárd korona kieső bevétellel rövidítik meg az államháztartást.

A cseh élelmiszer-ipari és agrárfelügyelet (CAFIA) évi 2000 vizsgálattal ellenőrzi a szeszes italok minőségét, ám az ellenőrzött termékekben eddig nem találta nyomát denaturált szesznek. A szervezet úgy vélekedik, hogy a hamisítás és az illegális forgalmazás üldözése nem tartozik a feladatai közé. A rendőrség 2009-ben mindössze hét elkövetőt gyanúsított meg zárjegyhamisítással, az általuk okozott kár becsült értéke 32,5 millió korona (1,3 millió euró). A vámhatóság nem válaszolt a Prague Post megkeresésére az üggyel kapcsolatban.

A csehek "hivatalosan" évente fejenként átlag öt liter égetett szeszes italt fogyasztanak, ami negyede az átlagos szeszesital-fogyasztásnak - derült ki az Egészségügyi Világszervezet adataiból. A kormány 2010-ben 100 literenként 24 ezer koronára emelte a tömény alkoholos italok adóját, ami csak növeli a hamisítási hajlandóságot. Már a gyártók is felemelték a szavukat amellett, hogy Prága szigorítsa e termékek ellenőrzését.

Szólj hozzá!

Címkék: prága prága blog

A bejegyzés trackback címe:

https://pragaclub.blog.hu/api/trackback/id/tr172052932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása